Da li će Rusi i dalje nazdravljati tekilom?

© Depositphotos.com / Igorr1Tekila
Tekila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problemi s prodajom tekile mogu se pojaviti u zemljama Evroazijske ekonomske unije (Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan), nakon stupanja na snagu propisa o bezbednosti alkoholnih pića. Meksičke vlasti zatražile su od Ruske Federacije da podrži izmenu dokumenta, pišu „Vedomosti“.

Ambasadorka Meksika Norma Pensado apelovala je na zamenika ruskog premijera Alekseja Overčuka da u tehničke propise EAEU uvrsti pojam tekile i meskala.

Dmitrij Petrov, direktor korporativnih odnosa u kompaniji „Diageo Vostočnaja Evropa“, čiji je brend tekila „Don Julio i Casamigos“, objasnio je da propis nalaže ograničen sadržaj metanola u alkoholnim pićima, koji ne bi trebalo da bude veći od 0,05 procenata. Prema meksičkom standardu na osnovu kojeg se proizvodi tekila, dozvoljeni nivo metanola u njemu varira od 0,03 do 0,3 procenata.

Tesla tekila - Sputnik Srbija
Planula Maskova tekila „Tesla“ po paprenoj ceni

Meksička vlada je zabrinuta zbog nedostatka regulacije tekile i meskala u tehničkim propisima. Predstavnik Overčuka primetio je da je ruskim partnerima u EAEU skrenuta pažnja zbog zabrinutosti meksičke strane.  

Članovi Saveta Evroazijske ekonomske komisije su se na sastanku 3. novembra dogovorili da odlože stupanje na snagu tehničkog propisa za godinu dana, do 1. januara 2022. godine.

Ruskoj strani je naloženo da nacrt amandmana na dokument uvede do 30. aprila sledeće godine. Nacrt izmena još uvek nije dostavljen Evroazijskoj ekonomskoj komisiji, precizirao je predstavnik komisije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala