„Uniper“: SAD nastavljaju da podrivaju gasovod „Severni tok 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKopneni deo gasovoda "Severni tok 2"
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i dalje pokušavaju da podriju važan infrastrukturni projekat „Severni tok 2“, koji je „neophodan za evropsku energetsku bezbednost“, izjavio je portparol kompanije „Uniper“ za Sputnjik.
„’Uniper’ sa žaljenjem primećuje da Sjedinjene Američke Države i dalje pokušavaju da podriju važan infrastrukturni projekat ‘Severni tok 2’, za koji smatramo da je od suštinske važnosti za evropsku energetsku bezbednost. To je jasan napad na evropski suverenitet“, rekao je on.

Predstavnik „Unipera“ istakao je da je Nemačka potvrdila svoju političku podršku „Severnom toku 2“ s obzirom na ulogu gasovoda u obezbeđivanju bezbednosti isporuka goriva.

„Evropska unija se u Vašingtonu izjasnila protiv uvođenja eksteritorijalnih sankcija“, precizirao je on.

Predstavnik kompanije dodao je da „Uniper“ ispunjava svoje obaveze kao finansijski partner gasovoda i u kontaktu je sa vlastima po pitanju mogućih američkih sankcija.

Putokaz prema gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Nemački mediji: Kreće odlučujuća bitka za „Severni tok 2“

Američka vlada kontaktira sa evropskim kompanijama uključenim u izgradnju „Severnog toka 2“ i upozorava ih na pretnju sankcijama, saopštila je ranije agencija DPA pozivajući se na zvaničnika američke vlade.

List „Handelsblat“ je u petak javio da je Istočni komitet nemačke ekonomije uputio predsednici američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi predlog za ukidanje sankcija „Severnom toku 2“. U pismu od 17. novembra napominje se da je nemački biznis zabrinut zbog saznanja da „američke demokrate žele da uvedu nove, eksteritorijalne sankcije protiv projekta ‘Severni tok 2’ evropskim kompanijama“. Istočni komitet pozvao je SAD da se „uzdrže od ekonomskih kazni“.

„Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Ovaj projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom – „Gaspromom“. Evropski partneri projekta su kompanije „Rojal Dač Šel“, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“, koje ukupno finansiraju 50 odsto projekta, odnosno do 950 miliona evra svaka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala