Rusija: Tražićemo čvrste garancije od država da će ispunjavati obaveze

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva će tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Poslednjih meseci Vašington je licemerno izjavljivao da bi, ukoliko se ruski stav promeni, mogao da preispita svoju odluku. Zapravo, niko od njih nikada nije pomislio da bilo šta preispita. Bila je to igra za javnost, skrojena da dovede u zabludu vlade i javnost evropskih zemalja koje pozivaju Vašington da se predomisli. Kao i kod drugih sporazuma o kontroli naoružanja, američka strana namerno je pokušala da podrije Sporazum o otvorenom nebu (podsećamo, učešće SAD u ovom sporazumu bio uslov za njegovo stupanje na snagu)“, objasnilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da sada, povukavši se iz Sporazuma, američka strana očekuje da će njeni saveznici, s jedne strane, sprečavati ruske osmatračke letove iznad američkih vojnih objekata u Evropi, a, sa druge strane, sa Vašingtonom deliti svoj fotografski materijal ruske teritorije.

„Naravno, ovo je za Rusiju neprihvatljivo. Tražićemo čvrste garancije od država koje ostaju u Sporazumu da će ispunjavati svoje obaveze, prvo, za obezbeđivaa mogućnosti posmatranja cele njihove teritorije i, drugo, da neće predavati materijale sa osmatračkih letova trećim zemljama koje nisu potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu“, naglašava se u saopštenju.

Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova takođe su primetili da, ukoliko američka strana zaista želi da Sporazum nastavi da bude na snazi i Rusija ostane država-članica Sporazuma, „onda bi bez odlaganja trebalo ozbiljno da razmisle o tome šta treba učiniti da se uklone ruske zabrinutosti“.

„Vašington je povukao svoj potez. Od njega nisu imali korist ni evropska bezbednost ni bezbednost samih Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika. Sada se mnogi na Zapadu pitaju kakva će biti reakcija Rusije. Odgovor je jednostavan. Više puta smo naglašavali da su za nas otvorene sve varijante. Pažljivo posmatramo i analiziramo koliko reči drugih učesnika Sporazuma odgovaraju njihovim delima. Na osnovu bezbednosnih interesa Rusije i naših saveznika donosićemo odgovarajuće odluke“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala