Putin: Autori sporazuma o Karabahu ─ Rusija, Jermenija i Azerbejdžan

© Sputnik / David Galstяn / Uđi u bazu fotografijaOklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Karabahu
Oklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je bila posrednik u zaključivanju sporazuma o Nagorno-Karabahu, a autori sporazuma su sve tri strane, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 1“.

„Rusija je imala samo ulogu posrednika i preuzela je na sebe obaveze iz ovog dokumenta za sprovođenje mirnog razdvajanja strana. To i sada radimo“, rekao je Putin.

Naglasio je da su autori samog sporazuma tri strane – Rusija, Jermenija i Azerbejdžan.

„Što se tiče samog teksta, to smo učinili sva trojica – ja, naravno, predsednik (Azerbejdžana Ilham) Alijev i premijer (Jermenije Nikol) Pašinjan. Drugačije nije bilo moguće, jer je, u suštini, to bio sporazum između dve strane“, objasnio je ruski predsednik.

Putin je dodao da je usaglašavanje dokumenta bilo „težak proces koji je iziskivao energiju“ za sve strane.

„Ustvari, morao sam da preuzmem ulogu posrednika, slušao njihove zahteve i potraživanja u tekstu. Faktički, to je bio ravnopravan, podjednak tripartitni rad“, rekao je predsednik Rusije.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala