Predsednik Karabaha: Za pet dana u region se vratilo 25 hiljada ljudi

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPovratak izbeglica u Stepanakert u Nagorno-Karabahu
Povratak izbeglica u Stepanakert u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je na sastanku u Jerevanu sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom da se, prema podacima republičkog centra za evidenciju, za pet dana se u region vratilo već 25 hiljada ljudi.
„Priliv u Arcah (samoimenovanje Karabaha), povratak naših sunarodnika, odvija se prilično brzim tempom. Za samo pet dana vratilo se 25 hiljada ljudi, prema podacima našeg centra za evidenciju“, rekao je Arutjunjan i dodao da se ovaj proces nastavlja.

„Postoje, naravno, problemi vezani za puteve i bezbednošću. O tome ćemo razgovarati“, rekao je Arutjunjan.

On je dodao da se u prvoj fazi vraćaju oni sunarodnici koji imaju smeštaj, a ostali će se vraćati u fazama, kako bi postojala mogućnost da se oni smeste i reše socijalni problemi. Osim toga, prema njegovim rečima, operativni štab koji deluje u Jerevanu pokušaće da nadoknadi neke troškove boravka stanovnika Karabaha u Jermeniji i račune za komunalne usluge.

​Sa svoje strane, Pašinjan je izjavio da je neophodno koncentrisati napore na obnavljanju normalnog života u Karabahu, kako bi se osigurao povratak sunarodnika tamo i stvorili potrebni uslovi za njih. Prema njegovim rečima, najvažniji zadaci su i rešavanje socijalnih problema porodica poginulih vojnika i rasvetljavanje sudbine nestalih.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala