Pedijatri manje šalju decu na testiranje: Kada se detetu radi PCR i ko to plaća

© AP Photo / Rick BowmerTestiranje na prisustvo virusa korona
Testiranje na prisustvo virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pedijatar procenjuje da li dete treba testirati na virus korona, a mišljenje stručnjaka je da ukoliko je jedan ili su oba roditelja pozitivna, dete mora obavezno da bude testirano, kako bi se sprečilo širenje infekcije u kolektivima. U praksi to izgleda tako što roditelji povlače decu iz škole ili ih testiraju o svom trošku.

Sa početkom nove školske godine Ministarstvo prosvete uvelo je striktna pravila i procedure funkcionisanja škola u Srbiji, koja za sada, kako kažu, daju dobre rezultate. Tako je, između ostalog, predviđeno da ukoliko jedan učenik bude pozitivan na koronu, on prelazi na onlajn nastavu i odlazi u izolaciju, odnosno ukoliko je više od dva učenika zaraženo, tada cela grupa prelazi na učenje od kuće.

Sa trećim i najjačim pikom virusa u Srbiji došlo je do porasta broja obolelih i u prosvetnim ustanovama, s tim što situacija, kako kažu nadležni, nije još alarmantna. Ipak, jesenji raspust produžen je za srednjoškolce, a razmišlja se i o novim opcijama za zimski raspust.

Roditelji testiraju decu o svom trošku

Iako deca spadaju u grupu asimptomatskih ili nosioca slabih simptoma ove bolesti, to ne menja činjenicu da mogu da obole i da prenesu zarazu drugima. Međutim, deca se i pored toga retko upućuju na PCR testiranje, odnosno na osnovu naših saznanja, roditelji ih o svom trošku vode u laboratoriju.

Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, ako samo jedan od roditelja ima pozitivan nalaz, dete bi moralo da bude testirano.

„Kod dece je s jedne strane dobro što nemaju simptome ili imaju vrlo blage simptome, ali s druge strane, to može da bude zamka jer mogu da budu prenosioci, pa da prenesu čitavom vrtiću ili odeljenju. Tako da ako postoji podatak da ili baka ili deka, otac ili majka, a da ne pričamo o tome da dvoje imaju virus, onda apsolutno kod dece mora da se uradi test. Kod dece se malo ređe radi test zato što ona dosta dobro tolerišu infekciju koronom, pa doktori razmišljaju — ako je sve dobro, da ne mora da se uradi test. Međutim, to bi moralo zbog dalje distribucije“, ukazuje on.

Pedijatar procenjuje nužnost testiranja

Ukoliko roditelji nisu bolesni, ili imaju negativan test na koronu, a dete ima određene simptome ove bolesti, prema rečima Milićevića, na pedijatru je da proceni da li je potrebno uraditi PCR testiranje. On ovde podvlači da i ove godine kao i svake druge postoje i druge infekcije koje nisu prestale, tako da nije nužno odmah raditi testiranje, ali određeni simptomi moraju da se prate.

CC0 / Pixabay / Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko je samo jedan od roditelja pozitivan na kovid, i dete bi moralo da se testira.
Pedijatri manje šalju decu na testiranje: Kada se detetu radi PCR i ko to plaća  - Sputnik Srbija
Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko je samo jedan od roditelja pozitivan na kovid, i dete bi moralo da se testira.

„Ako dete ima na primer loše opšte stanje, ako ima dijareju, ako lošije spava, neraspoloženo je, onda mora da se razmišlja u pravcu kovida. Naravno, sad je i sezona stomačnih virusa, ali to ne znači da ako neko ima proliv tri dana da automatski ima koronu, ali mora da se misli na to“, kaže ovaj pedijatar.

Ako roditelji primete da je dete malaksalo, da je neraspoloženo, da ima gubitak apetita, njega bi, kako kaže naš sagovornik, trebalo izolovati iz kolektiva kako zbog njega samog, tako i zbog druge dece. Korona virus je, dodaje on, sada promenio sve. Nije više poželjno da dete kome curi nos i ima blage simptome prehlade ide u kolektiv. Sad bi to moglo da znači da je dete možda distributer korone. Zato i najmanji znak lošeg opšteg stanja deteta zahteva da ono ne ide u kolektiv.

Sumnjiva deca se odvajaju u izolaciju

Iz pedijatrijske službe jednog beogradskog doma zdravlja kažu nam da oni primaju svu decu, i zdravu i bolesnu, s tim što se deca za koju se zbog kontakta ili simptoma sumnja na kovid odvajaju u izolaciju prilikom prijema.

„Oni ne ulaze u čekaonicu gde se nalaze druga bolesna deca, nego se odmah smeštaju u izolacije i tu dolazi lekar da ih pregleda obučen u zaštitnu opremu. Takođe, ako treba da vadi krv, laborant se obuče i odlazi u tu izolaciju gde vadi krv. Učestalost, ne znam šta bih tu rekla, nije baš pametno da vam ja to procenjujem, ali ima dece, ne tako puno, koja se testiraju. Neki budu pozitivni, a neki negativni, pa ispadne da je to samo neki grip, prehlada i slično“, kaže nam medicinska sestra.

Ona dodaje da kada pedijatar utvrdi da ima osnova za PCR test kod bolesnog deteta, on mu odmah daje uput za kovid ambulantu, gde mu se uzima bris bez pregleda koji je već obavljen.

© Foto : PixabayPedijatar na osnovu praćenja simptoma i opšteg stanja deteta odlučuje da li će ono biti upućeno na PCR testiranje.
Pedijatri manje šalju decu na testiranje: Kada se detetu radi PCR i ko to plaća  - Sputnik Srbija
Pedijatar na osnovu praćenja simptoma i opšteg stanja deteta odlučuje da li će ono biti upućeno na PCR testiranje.

Deca povučena iz škole, iako su negativna

Marina, majka troje dece, saznala je u petak da je pozitivna na kovid. Ćerka Iskra ide u vrtić, Petra u srednju školu, a Strahinja u peti razred. 

Kako nam kaže, odmah je školama javila da će deca preći na onlajn nastavu, a vaspitačicama da će Iskra odsustvovati do daljeg.

Deci su se u međuvremenu pojavili simptomi, pa je Marina zbog toga što radi kao laborant u kovid sistemu odlučila da ih testira:

„Ja sam testirala Petru i Iskru na moj zahtev, jer mi je muž dobio temperaturu. Pa pošto je on otišao da se testira, poslala sam i njih dve. Oni su pitali što njih dve idu, pa zato što su mi sumnjive. Petri je izbila groznica, ona ima problem sa astmom, ali i kašljucala je, pa nisam bila sigurna. Jer kod njih je to tako — od bez simptoma do najgorih simptoma. Tako da može da bude, a ne mora da znači. Odlučila sam da se testiraju i njih dve.“

Iskri i Petri rezultati su bili negativni, a Marina nam kaže da u školi ne postoji obaveza roditelja da povuku decu sa nastave ukoliko su oni sami pozitivni. Ipak, ona smatra da je to njihova dužnost i ne veruje da ima onih koji to ne učine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala