Mitropolit Porfirije: Kosovo je naš identitet, nisam siguran da imamo budućnost ako ga izgubimo

Pratite nas
Ako izgubimo Kosovo kao temelj našeg postojanja, nisam baš siguran da naš narod ima budućnost, rekao je večeras mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ističući da je tako govorio i upokojeni patrijarh Irinej.

„Mi Srbi nemamo nacionalni narativ, ali imamo Kosovo. Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu Crkvu zavet, to je identitetska stvar. Kosovo je vertikala, nešto što osmišljava i prošlost i u isto vreme nešto bez čega nema budućnosti“, rekao je mitropolit.

On je, komentarišući kritike na račun pokojnog patrijarha Irineja da „nije bio moderan“ istakao da je „Crkva uvek moderna“, prenose Novosti.

„Naš patrijarh i Crkva su uvek savremeni, zato što ona svedoči Hrista, a on je uvek izvan vremena i prostora, uvek je svež“, istakao je on.

Mitropolit se dotakao i identitetskih veza naše zemlje i Rusije i ruskog naroda.

„Za Rusiju nas vezuje identitetska stvar, a to je pitanje vere. Vezuje nas Crkva. Mi delimo iste vrednosti i iste poglede na svet, naša istorija isprepletana je sa ruskom“, naveo je mitropolit.

Mitropolit Porfirije je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva u prethodnom periodu doživela veliki udarac. 

„Crkva je doživela veliki udarac zbog smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja. Izgubili smo dva najsnažnija stuba. Sa druge strane, Crkva je uvek spremna za novu stranicu, za nastavak koji je zapravo kontinuitet. Nova je stranica, ali je ista knjiga. Patrijarh je imao veliko srce, nije vodio računa šta drugi govore o njemu i šta njemu čine, ali je vodio računa šta on govori i šta čini. Poštovao je svakog čoveka“, rekao je mitropolit Porfirije.

Pročitajte i:


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala