Kremlj: Nakon povlačenja SAD ─ Sporazum o otvorenom nebu neodrživ

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Spasku kulu i zidine Kremlja u Moskvi
Pogled na Spasku kulu i zidine Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu čini sporazum neodrživim.
„Žalimo i smatramo da povlačenje SAD iz tog sporazuma sam sporazum čini dalje neodrživim“, rekao je Peskov, prenosi radio-stanica „Govori Moskva“.

Istovremeno, šef ruske delegacije Konstantin Gavrilov na pregovorima u Beču o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole naoružanja kaže da Rusija ne isključuje mogućnost da će SAD, nakon smene vlasti u Vašingtonu, ponovo stupiti u Sporazum o otvorenom nebu.

„Uvek smo govorili da Amerika ima pravo da napusti Sporazum ukoliko to smatra potrebnim. Takođe je izbor nove administracije da li će se vratiti ili ne“, rekao je Gavrilov, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Kako je rekao, Rusija u principu ne isključuje takvu mogućnost.

„Kako se kaže, na potezu su američki partneri“, dodao je.

S tim u vezi, diplomata je rekao da će nakon izlaska zemlje-učesnice iz Sporazuma na dnevnom redu biti niz praktičnih zadataka, u koje ulazi preciziranje razmera raspodele finansijskih troškova u vezi sa aktivnostima Konsultativne komisije za otvoreno nebo, imenovanje dvojice predstavnika nezvaničnih radnih grupa umesto američkih predstavnika, kao i određivanje statusa Sjedinjenih Američkih Država.

„Polazimo od toga da oni neće moći da pretenduju na status posmatrača sa svim svojim privilegijama“, zaključio je Gavrilov.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala