Karabaški grad Martuni skoro potpuno uništen

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKuća uništena u granatiranju Martunija u Nagorno Karabahu
Kuća uništena u granatiranju Martunija u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 80 odsto zgrada u gradu Martuni u nepriznatom Nagorno-Karabahu oštećeno je tokom granatiranja, izjavio je gradonačelnik grada Edik Avanesjan.
„Grad je mnogo stradao, imna mnogo razaranja, uništeno je oko 70-80 odsto grada. Oštećeni su vrtići, kuće i škole“, precizirao je Avanesjan.

Dodao je da je još osam naselja u Martuninskom rejonu uništeno u granatiranju.

 

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKuće uništene u granatiranju Martunija u Nagorno Karabahu
Karabaški grad Martuni skoro potpuno uništen - Sputnik Srbija
Kuće uništene u granatiranju Martunija u Nagorno Karabahu

„U grad se već vratilo oko hiljadu (stanovnika), a pre rata bilo ih je 6.200. U vreme aktivne faze rata u gradu je ostalo oko 400 ljudi“, rekao je gradonačelnik Martunija.

 

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala