Episkop bački Irinej: Patrijarh je zračio jevanđeljskom dobrotom

© Tanjug / ZORAN ZESTICEpiskop bački Irinej
Episkop bački Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop bački Irinej rekao je u besedi da je patrijarh Irinej bio omiljen kod većine ljude, kao i da su svi „razumevali tu dobrotu, jevanđeljsku, kojom je njegova ličnost zračila“.

„Umeo je da, ne samo sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom i dobrim delima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu“, rekao je episkop bački.

Kako je istako, patrijarh je u svakom dijalogu, bio otvoren, iskren i dobronameran, navodeći da je njegova mekoća bila njegova snaga, a njegova uzdržanost bila njegova mudrost.

"Mi smo u danima kada se u svetu govori viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečnstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana", poručio je u besedi episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za "udaljenost mira" leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu - da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira - sa samim Gospodom".

Episkop Bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama - neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

"Ništa od svega toga nije istina zato što je patrijarh kako mu je ime glaasilo, bio je čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima", kaže episkop Bački.

Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žaloću, rekao je episkop.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala