Dragi Mujo, hvala za svaki snimljeni kadar

© Foto : Jutjub/ Al Jazeera BalkansMustafa Nadarević
Mustafa Nadarević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Legendarnog Mustafu Nadarevića pamtićemo kao Mihaila iz filma „Već viđeno“, kao doktora Leona Glembaja iz „Glembajevih“ ili možda kao Izeta Fazlinovića iz serije „Lud, zbunjen, normalan“. Pamtićemo ga kao veličanstvenog glumca i reditelja, kao umetnika koji nije znao za granice.

Dragi moj Mujo

„Dragi moj Mujo, tako su te svi zvali za života sem mene... Ja sam voleo tvoje pravo ime — Mustafa. Pripadalo je pravom Čoveku, pravom glumcu, pedagogu, umetniku. Hvala Ti za svaki naš snimljeni kadar, za divne savete i nesebičnu pomoć, hvala za kavenisanje u Sarajevu, Zagrebu, Vinkovcima, Otokama. Otišao si tačno na vreme, da ne gledaš više ovo što nam se valja iza brda... Tvoj Alija.“

Ovako se od svog prijatelja i kolege oprašta glumac Slobodan „Alija“ Ćustić, koji je uz Nadarevića zaigrao između ostalog u filmovima „Kuduz“ i „Već viđeno“.

Talenat Mustafe Nadarevića nije poznavao granice. O tome svedoče filmovi, serije i pozorišne predstave u kojima je glumio i koje je režirao. Istakao se i u drami i u komediji, bio je Pomet u „Dundu Maroju“, glumio je i Sirana i Figara.

Ostvario se u najznačajnijim jugoslovenskim filmovima među kojima se nalaze „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine, zatim „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, potom „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publika u celoj bivšoj Jugoslaviji pamti ga i po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“, koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

S tako talentovanim glumcem moglo se gađati visoko

Čuveni glumac Branislav Lečić, koji je uz Nadarevića igrao u filmu Bate Čengića „Gluvi barut“, kaže da je druženje sa Nadarevićem tokom snimanja filma na Igmanu bilo nezaboravno iskustvo.

„Čuli smo se u toku građanskog rata koji se dešavao na prostoru bivše Jugoslavije. Isto tako, nekoliko epizoda serije ’Lud, zbunjen, normalan‘, tako sam imao prilike da ga posle dužeg vremena vidim, što me je veoma radovalo“, kaže za Sputnjik Branislav Lečić.

Sa Mustafom se, kako kaže, razumeo i glumački i ljudski, a sve što se dešavalo u našoj zemlji, uskratilo im je mogućnost intenzivnijeg prijateljstva i umetničkog rada. Smatra da se s njim kao talentovanim glumcem moglo gađati visoko.

„Bio je duhovit. Imali smo prilike da se šalimo i smejemo. Imao je životnu erotičnost koja je bila uzbudljiva i do zadnjeg momenta je radio — nije stajao. Najviše se vezao za uspešnu seriju ’Lud, zbunjen, normalan‘, koja ga je spojila sa publikom bivše Jugoslavije“, otkriva Lečić.

Kao reditelj Mustafa Nadarević postavio je više predstava kao što su „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića i „Hasanaginica“.

Za svoj glumački rad odlikovan je najvišim priznanjima — Zlatnom arenom za najbolju mušku ulogu, Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu i Gran pri nagradom u Nišu.

Poslednji treptaji jednog vremena

Osvrćući se na nezaboravna iskustva i rad sa mnogim talentovanim umetnicima, Lečić primećuje da se odlaskom velikih umetnika, među kojima je i Mustafa, gasi jedno vreme.

„Bez obzira na to koliko želimo da ga zaustavimo, vreme koje nose veliki ljudi prolazi. Na nama ostaje da razmislimo šta želimo od tog vremena da zadržimo“, zaključuje Lečić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala