Dačić za Sputnjik: Primio bih vakcinu koja ispunjava dva uslova /video/

© Sputnik / Dejan SimićPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sve je sad politizovano, pa i kupovina vakcina. Ne samo zbog politike, već i zbog finansija, jer je reč o prodaji više milijardi vakcina. Prednost Srbije je što možemo sa svih strana da tražimo i dobijemo vakcinu. Zato i ne treba da procenjujemo da li ona dolazi sa Zapada ili sa Istoka, već kakva je.

To je za Sputnjik izjavio predsednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić povodom geopolitičke trke da se što pre proizvede i proda vakcina, kao i položaja Srbije u toj trci.

Dačić naglašava da nije stručan da daje ocenu i dodaje da jedino što iz te oblasti zna jeste da je opšteprihvaćen stav da vakcina protiv kovida 19 mora da bude efikasna i bezbedna.

„Dakle, efikasna u smislu da deluje, a bezbedna u smislu da spreči sve štetne posledice. To znači da moraju da budu obavljena ispitivanja i da postoje sertifikati, odnosno dozvole odgovarajućih nadležnih institucija. Na primer, kada je bila prošla pandemija svinjskog gripa sećam se da je bila situacija da vakcina koja je kružila u Evropi nije dobila dozvolu u Americi“, rekao nam je predsednik Skupštine Srbije. 

Nebitno iz kojeg dela sveta vakcina dolazi ako je proverena

Na pitanje za koju bi se on svetsku vakcinu odlučio, Dačić odgovara da bi primio onu koja bi bila prva po redu, ukoliko bi sve bile proverene.

„Ako sve imaju dozvolu i sertifikate apsolutno je nebitno odakle dolaze. Vakcine moraju da budu proverene, a sertifikat treba da izda naše akreditaciono telo, a to isto mora da učini i evropsko telo. Ukoliko evropsko telo ne da sertifikat, kao što nije izdalo za kinesku vakcinu tokom svinjskog gripa, onda i mi praktično dolazimo u tešku poziciju, jer ne bismo mogli da je primenimo. Nadam se da ovoga puta nećemo imati takvih problema. Hitno je da se pronađe vakcina, ali isto tako je hitno da se svima objasni da je ta vakcina efikasna i bezbedna da ne bi bilo raznih teorija zavera koje samo mogu da nanesu štetu“, naglasio je Dačić.

Vakcina bi mogla da se proizvodi i u Srbiji?

Dačić ne isključuje mogućnost da se neka od vakcina proizvodi i u Srbiji.

„Mislim da je ova pandemija otvorila mnoga pitanja za razmišljanje, na primer, zašto se nešto ne proizvodi ne samo u našoj zemlji, nego i u Evropi. U celoj Evropi niko nije proizvodio zaštitne maske i kada se desilo ovo što se desilo niko nije mogao da kupi ni zaštitne maske, ni rukavice, jer su se proizvodile na Istoku. Nekada su u bivšoj Jugoslaviji postojale rezerve, ali danas toga nema. Svi danas treba da vodimo računa da nikad više ne dođemo u situaciju da ne možemo da ih kupimo. Ne treba da pričamo o respiratorima kada nismo mogli da kupimo rukavice i maske, što verovatno spada u najprostije proizvode“, rekao je Dačić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala