Čepurin: Srbi i Rusi su postali siročad

© Foto : Tviter/Aleksandar ČepurinAleksandar Čepurin
Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin podelio je sa Sputnjikom svoja osećanja - žalost i tugu - povodom smrti patrijarha Irineja. Kako je naveo, njegovim odlaskom nisu samo Srbi osiromašili, već je na gubitku i ruski narod.

Skoro sedam godina, radeći u Beogradu, svakog meseca sam išao kod patrijarha Irineja na razgovor. Obično rano ujutru. On me je mnogome naučio doslednosti čvrstini, ljubavi ka Srbiji. Naučio me je i, po-srpski, da ujutru pijem kafu sa rakijom.

U januaru, dok sam bio par dana u Beogradu, pozvao sam pomoćnika Irineja i zatražio sastanak sa patrijarhom kad sledeći put dođem u martu, kako sam tada planirao. Tri minuta kasnije dobio sam pozitivan odgovor patrijarha. Ali, izgleda, nije bilo suđeno.

Smrću patrijarha Irineja smo postali siromašniji. I Srbi i prijatelji Srbije. I Rusi, ruski narod, naravno. Jedinorodni i iste vere, kako je voleo da ponavlja patrijarh.

Vera, pravednost, dostojanstvo, mudrost, požrtvovanje – glavna su crta velikog srpskog patrijarha. I duševnost, iskrenost, nekad skoro dečja, i čvrstina. Sve je razumevao, opraštao i, koliko je mogao, štitio.

Ja ću, naravno, doći u Srbiju, iako je teško predstaviti Srbiju bez patrijarha Irineja.

Slava mu.

© FotoTelegram Aleksandra Čepurina, povodom smrti patrijarha Irineja
Čepurin: Srbi i Rusi su postali siročad - Sputnik Srbija
Telegram Aleksandra Čepurina, povodom smrti patrijarha Irineja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala