Američki naučnici promovišu koncept ishrane ljudskim mesom

© Foto : Twitter / @ourochefFotografija odreska Uroboros
Fotografija odreska Uroboros - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inovatori koji stoje iza koncepta „Uroborus stek“ nude onima koji su zabrinuti zbog konzumiranja životinjskog mesa da isprobaju konzumiranje sopstvenog mesa. Međutim, nove tehnologije bi omogućile da se proces proizvodnje izvodi mnogo manje nasilno.

Tim naučnika u SAD razvio je patent za samostalno pripremanje obroka pod nazivom „Uroborus“, koji omogućava potrošaču da uzgaja jestivo meso od vlastitih ljudskih ćelija. Oni tvrde da na taj način pokušavaju da dovedu u pitanje etiku konzumiranja bilo koje vrste mesa.

„Održivi, etički i odgovarajući uzgoj", navodi se u opisu naloga brenda na Instagramu, gde nude nekoliko slika na kojima se vide uzorci onoga što izgleda kao sintetizovano ljudsko meso.

Prema kompaniji „Uroborus“, oni će vam pružiti „sve što je potrebno da kod kuće gajite hranu od vlastitih ćelija“, uključujući hranljive sastojke za uzgoj zdravih ćelija, modele za izradu tekstura i sav potreban kuhinjski potrošni materijal, alate i uređaje koji će biti potrebni da napravite hranu od sebe.

Komentarišući da li bi se taj proces mogao smatrati oblikom kanibalizma, industrijski dizajner Grejs Najt, suosnivač projekta, kaže da to tehnički nije slučaj.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Ourochef (@ourochef)

„Neupotrebljena donirana ljudska krv je otpadni materijal u medicinskom sistemu i jeftinija je i održivija od fetalnog goveđeg seruma, ali je kulturološki lošije prihvaćena. Ljudi misle da je pojesti deo sebe kanibalizam, a  tehnički to nije slučaj“, rekla je Najtova za časopis Dezen.

Prema razvojnom timu, projekat je prvenstveno namenjen podsticanju razmišljanja, a ne promociji ishrane ljudskim mesom.

„Ne promovišemo ljudsko meso kao realno rešenje koje će zadovoljiti ljudske potrebe za proteinima. Radije postavljamo pitanje: koja je žrtva koju moramo podneti da bismo mogli da nastavimo da konzumiramo meso brzinom kojom to radimo? Ko će u budućnosti moći da priušti životinjsko meso i ko možda neće imati drugu mogućnost osim da uzgaja sopstveno meso?“, objašnjava istraživač Orkan Telhan.

Takozvani ljudski odresci nazvani su po drevnom mitskom biću Uroborusu - zmiji koja jede svoj rep, predstavljajući tako večni ciklus smrti i ponovnog rađanja. Kako većina ljudi nema repove, ćelije za odreske uzimale bi se iz unutrašnjosti obraza, a zatim bi se pravio serum dobijen iz donirane krvi kojoj je istekao rok trajanja.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala