Američki mediji: Rusija će „produžiti život“ tenkovima T-72

© Sputnik / Evgeny BiyatovRuski tenk T-72B3
Ruski tenk T-72B3 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je Rusija objavila da ove ili početkom sledeće godine planira da preda vojsci tenkove T-14 „Armata“, ona će nastaviti sa modernizacijom postojećih tenkova T-72, što će im omogućiti da dugo ostanu u stroju, zaključuje američki časopis „Nešenal interest“.

Časopis podseća da je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da bi modernizovani tenkovi T-72B3 sa novim poboljšanjima mogli i da nadmaše strane konkurente.

„Nešenal interest“ piše da je verzija T-72B3, koja je predata vojsci 2010. godine, bila toliko unapređena u poređenju sa prvobitnim modelom, da se trenutno smatra glavnim borbenim tenkom treće generacije i da bi taj tenk mogao da ostane u upotrebi dugi niz godina.

Istovremeno, podseća da su ruski mediji pisali tokom ovog meseca da je ruska vojska dobila još jednu partiju modernizovanih tenkova T-72B3 od kompanije „'Uralvagonzavoda“.

Ruski tenk T-72B3 - Sputnik Srbija
Ruski tenk T-72BZ: „Smrtonosno oružje“ koje podseća na podmornicu /video/

Kako navodi gorenavedena kompanija, tenkovi su u mnogo čemu unapređeni. 

„Ta borbena vozila su dobili novi snažni motor, poboljšani sistem upravljanja vatrom, zadnju kameru i displejni kompleks za vozača. Konstruktori su pri razvoju tenka T-72 uneli znajačan modernizacijski potencijal koji se trenutno aktivno koristi. Modernizacija se ticala praktično svih sistema, usled čega su poboljšane manevarske sposobnosti vozila, povećana je njihova vatrena moć i nivo zaštite, uključujući otpornost oklopne zaštite“, saopštio je ranije „Uralvagonzavod“.

List dodaje da su specijalisti predložili tehnička rešenja koja će dodatno povećati pouzdanost i efikasnost tog vozila iz doba Hladnog rata.

Podsetimo, osnovni borbeni tenk sovjetskog projekta T-72 počeo je da se proizvodi 1971. godine, a dve godine kasnije počeo je da stupa u upotrebu. Ukupno je napravljeno više od 20 hiljada takvih tenkova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala