Vladika Joanikije se oglasio iz izolacije: Ovo je veliki ispit za naš narod i crkvu

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije oglasio se prvi put posle dužeg vremena, a posle borbe koju je vodio protiv virusa korona.

"Hvala Bogu, glavni udar na moje zdravlje je prošao i sada se oporavljam pod kontrolom lekara. Moram da budem u samoizolaciji. Vest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, naslednikom Svetog Save. On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra dela. Gde je raspeće, tu je i osećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji", rekao je vladika Joanikije za TV Prva, prenosi B92.

On je rekao da je ovo veliki ispit za naš narod i crkvu.

"Tugujemo za Amfilohijem i Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdržati i hrišćanski podneti, i posle svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej", rekao je Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda.

"SPC će Irineja pamtiti, jer Gospod pokazuje vrline patrijarha i mitropolita nakon njihovog odlaska.. Ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda", rekao je vladika Joanikije.

Pročitajte još:

Vladika Joanikije i dalje pozitivan na korona virus, oporavak po planu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala