Šojgu: U Karabah se vratilo skoro 7.000 izbeglica, ključno poštovanje primirja

© Press-služba pravitelьstva Armenii / Uđi u bazu fotografijaŠojgu: U Karabah se vratilo skoro 7.000 izbeglica, ključno poštovanje primirja
Šojgu: U Karabah se vratilo skoro 7.000 izbeglica, ključno poštovanje primirja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro sedam hiljada izbeglica vratilo se u Nagorno-Karabah od kako je potpisan Sporazum o prekidu vatre. Svi koji žele mogu da se vrate, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom razgovora sa jermenskim kolegom Vagaršakom Arutnjunjanom u Jerevanu.

O bezbednosti izbeglica koje se vraćaju staraju se ruski mirovnjaci raspoređeni u Karabahu.

„Znate da smo osigurali bezbedne koridore na putu ka Stepanakertu. Osigurali smo prolaz za sve kolone izbeglica, bavimo se obnavljanjem važnih objekata. Do sada se vratilo 7.000 izbeglica i taj proces se nastavlja i uveren sam da svi koji to žele mogu da se vrate u Karabah“, rekao je Šojgu.

Ruski ministar je istakao i da je strogo poštovanje režima prekida vatre u Karabahu najvažnije.

„Najvažnija stvar je da se striktno poštuje režim prekida vatre da bi se isključile provokacije. Molim vas, da organizujete strogu kontrolu“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, podrška miru u Karabahu jedan jedan je od prioriteta Rusije.

„Preduzimamo mere za jačanje stabilnosti u regionu. Već ste videli čitav niz tih aktivnosti: razmena tela poginulih, razmena zarobljenika i privedenih..“, naveo je Šojgu.

Jermenski ministar istakao je efikasan rad ruskih mirovnjaka u Karabahu.

„Režim prekida vatre se poštuje. Za jedan takav konflikt, sa takvom istorijom i takvom geohgrafijom, snage su bile razmeštene brzo i efikasno. Želim da zahvalim svim oficirima i generalima koji su pripremili tu operaciju“, rekao je Arutnjunjan.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala