Lavrov: Jermenija u potpunosti privržena sporazumu o Karabahu

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer i predsednik Jermenije saopštili su da su u potpunosti privrženi realizaciji trilateralnog sporazuma koji su potpisali lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako je istakao, tokom razgovora u Jerevanu svi su se složili da Sporazum o prekidu vatre nema alternativu.

„Jermensko rukovodstvo je istaklo da je ta izjava doprinela da se reše ozbiljni problemi, da se spasu životi. I potpuno su privrženi tome da se dogovor poštuje“, rekao je Lavrov.

Ponovio je i da su neprihvatljivi pokušaji da se sporazum dovede u pitanje kako u Jermeniji, tako u i u inostranstvu.

Lavrov je naglasio da je Rusija privržena potrebi rešavanja humanitarnih problema i pitanja izbeglica u Nagorno-Karabahu nakon potpisivanja trilateralnog sporazuma Rusije, Jermenije i Azerbejdžana.

„U prvom planu imamo pitanja, povezana sa potrebom rešavanja problema oko Nagorno-Karabaha. Izjava od 9. novembra omogućava da se sva ta pitanja rešavaju na osnovu sporazuma koji su stavljeni na papir i koji su potpisali trojica lidera. To se pre svega odnosi na povratak izbeglica i sva humanitarna pitanja u aktuelnoj situaciji. Mi smo tome privrženi“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

Prema rečima Lavrova, Rusija podstiče međunarodne organizacije kako bi one aktivnije pomagale stanovnicima Nagorno-Karabaha.

„Pored uloge koju igraju mirovnjaci, međuresorni centar koji se formira prema ukazu predsednika Putina i koji već počinje sa radom, takođe će kontrolisati sva ta pitanja“, istakao je ruski ministar.

Premijer Jermenije je saopštio da je imao sadržajan razgovor sa Lavrovom.

Pašinjan je na sastanku sa ruskim ministrom rekao da je prisustvo ruskih mirovnjaka u nepriznatom Nagorno-Karabahu važan faktor bezbednosti za stanovnike Karabaha.

„Glavno pitanje je situacija u Nagorno-Karabahu. Treba da donesemo odluke o mnogim pitanjima. Najvažnija je humanitarna strana pitanja, kako bi se obezbedio povratak stanovnika Karabaha svojim kućama. Trenutno se primećuje dobra dinamika vraćanja stanovnika Karabaha. Ruski mirovnjaci se već nalaze na određenim mestima, već osiguravaju bezbednost i to je zaista veoma važan faktor za osiguravanje bezbednosti“, rekao je premijer, prenela je njegova pres-služba.

Pašinjan je dodao da ima i nerešenih pitanja koja zasad ostaju otvorena.

„Kako ćemo osigurati prava stanovnika nekoliko regiona da se vrate, ko će osiguravati bezbednost sunarodnika, kako će se to realizovati, To su pitanja koja se nalaze na našem dnevnom redu“, objasnio je Pašinjan.

Nešto kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da se Lavrov sastao sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisjanom.

Šef ruske diplomatije nakratko se sastao i sa svojim novim jermenskim kolegom Arojem Ajvazjanom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala