Ministar prosvete: Ne razmišljamo o zatvaranju škola

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPrvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić
Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se trenutno ne razmišlja o zatvaranju škola i da ima dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje nastave.

„Tačno je da cifre rastu i kod dece i kod nastavnika, ali je važno zbog javnosti da se zna da taj procenat ne prelazi dva odsto od ukupnog broja dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, a isti procenat je otprilike kada gledamo ukupan broj prosvetnih radnika“, rekao je Ružić u intervjuu za „Blic“.

Ružić je ukazao da su epidemiološka ispitivanja pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o, kako je istakao, disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima.

„Ne postoji razmišljanje o zatvaranju škola. Ukoliko epidemiološka situacija bude drastično promenjena i u skladu sa propisanim protokolima takva da je potrebno promeniti model vaspitno-obrazovnog procesa, moguće je onda da se na kriznom štabu bude razmatrala ideja o prelasku na onlajn nastavu. Svakako smo spremni za reakciju na dnevnom nivou, što i činimo“, rekao je ministar prosvete.

Govoreći o predlozima za produženje zimskog raspusta, Ružić je precizirao da je tu zapravo u pitanju predlog da se zimski raspust pomeri, obzirom da su raspusti u AP Vojvodini i ostatku Srbije različiti.

„I o tome se razmatra na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu“, naveo je Ružić.

Ministar prosvete je dodao da školske uprave koordiniraju sa lokalnim kriznim štabovima i da se spram toga donose i određene mere u posebnim pojedinačnim slučajevima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala