Rusija odgovorila kontrasankcijama Velikoj Britaniji: Zabrana ulaska za 25 državljana

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoZastava Velike Britanije ispred ambasade Rusije u Londonu
Zastava Velike Britanije ispred ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je, kao odgovor na sankcije Londona zbog „amandmana Magnitskog“, zabranila ulazak na teritoriju Rusije za 25 predstavnika Velike Britanije, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.
„Kao odgovor na neprijateljske akcije britanskih vlasti i na osnovu principa reciprociteta, ruska strana je donela odluku da uvede lične sankcije protiv 25 britanskih predstavnika, kojima se zabranjuje ulaz na teritoriju Rusije“, navodi se u saopštenju.

Zaharova je podsetila da su britanske vlasti u julu uvele sankcije protiv niza ruskih zvaničnika „uz izmišljene i apsurdne izgovore“.

„U vezi sa svim temama povezanim sa smrću Magnitskog, mi smo više puta davali iscrpne komentare i objašnjenja koje, po svemu sudeći, u Londonu smatraju za bolje da ne primećuju. Nejasno je na osnovu čega tamo 'imenuju' krivce i određuju im 'kaznu'“, navodi se u saopštenju ruske diplomate.

Kako kaže, to se ne može nazvati drugačije osim kao pokušaj mešanja Velike Britanije u unutrašnje poslove druge države i vršenja pritiska na ruski pravosudni sistem.

Velika Britanija je u julu 2020. godine uvela sankcije protiv 25 ruskih državljana, uključujući predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, a kao razlog navedeno je kršenje ljudskih prava. 

London je uveo ograničenja u skladu sa zakonom „O sankcijama i merama u borbi protiv pranja novca“ i „amandmanom Magnitskog“. 

Tada je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da nove sankcije protiv ruskih državljana predstavljaju još jedan neprijateljski korak Londona i dodala da se radi o politički angažovanoj odluci.

Slučaj Magnitski

Podsetimo, zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.

U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera u Sjedinjenim Američkim Državama i usvojen je „Zakon Magnitski“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala