Evropski poslanik: Potrebno ukinuti sankcije protiv Rusije

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Evropskog parlamenta Žerom Rivijer smatra da je neophodno ukinuti sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Ukidanje sankcija omogućiće da se uspostavi poverenje između država „normandijske četvorke“.

Rivijer smatra da se pitanje konflikta u Ukrajini može rešiti samo putem pregovora u okviru „normandijskog formata“ koji, uz Rusiju i Ukrajinu, čine i Nemačka i Francuska.

To proizlazi iz dopune inicijative EP o usvajanju rezolucije u šta je RT imao uvid, mada se ne precizira o kakvoj je tačno rezoluciji reč.

„Dopuna: Evropski parlament naglašava da ukidanje sankcija protiv Rusije može doprineti jačanju poverenja između zemalja i efikasnijoj primeni sporazuma“, predlaže taj poslanik.

Podsetimo, EU je zbog krize u Ukrajini uvela Rusiji sankcije 2014. godine i od tada ih stalno produžava uz obrazloženje da Minski sporazumi još nisu u potpunosti realizovani.

Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala