Dejtonski sporazum - 25. godišnjica, Rusija organizuje neformalni sastanak u UN

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas se navršava 25 godina od postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini a Rusija će tim povodom početkom naredne nedelje organizovati neformalni sastanak Saveta bezbednosti.

Kako je najavio predstavnik za medije ruske Misije pri UN Fjodor Stržižovski, očekuje se učešće predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, Srbije, Hrvatske, koje su garanti Sporazuma i pet novih nestalnih članica SB – Indije, Meksika, Norveške, Irske i Kenije.

„Očekujemo da će interaktivna diskusija omogućiti da se dođe do novih informacija u BiH iz prve ruke“, rekao je on.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je prošlog meseca rekao da se Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma zalaže za njegovo poštovanje, ali podseća da se danas mogu čuti razmišljanja da on nije zamišljen kao dugoročni projekat i da ga je potrebno menjati, prilagođavati nekim šemama, kao i da se takve priče obično pokreću iz inostranstva.

„Očigledno je da su pravila utvrđena u Mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti sa nečijim interesima i sprečavaju sprovođenje smernica koje se nameću spolja. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Dejtona koji već četvrt veka uspešno obezbeđuje mir, bezbednost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu u celini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala