Vladika Teodosije: Patrijarh nam je ostavio amanet o Kosovu

© Foto : youtube/Radio GračanicaVladika Teodosije
Vladika Teodosije - Sputnik Srbija
Pratite nas
S bolom u duši i s tugom primili smo vest da se upokojio naš patrijarh, otac, pastir, roditelj, izjavio je danas episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Uvek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vernike, narod koji istrajava sve ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovekom“, rekao je Teodosije, prenosi Tanjug.

Istakao je da je stav patrijarha Irineja bio veoma jasan po pitanju Kosova i Metohije.

„Kao i svetoarhijerejski Sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, da je to naše srce i naša duša. Da, ako se odreknemo KiM i ako napustimo ove svete prostore, mi više nećemo postojati, više nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojsvetno“, rekao je vladika Teodosije za Kosovo onlajn.

Te reči i takav stav patrijarha ulivaju dodatnu snagu, istakao je Teodosije, ali i obavezuju da se istraje na tom putu, da se njegov zavet, amanet očuva.

„Mi sve činimo kao ljudi, setimo se reči našeg blaženo počivšeg patrijarha Pavla: ’Bog će nam pomoći, ako bude imao kome‘. To znači da mi budemo Božiji, čuvamo reč Božiju, zapovest Božiju i da svedočimo naše ime ono što jesmo, naše postojanje, i da kao narod budemo ono što jesmo, a ne nešto drugo. Tako da ima nade za naš život i naše prisustvo na ovim prostorima potvrđuje da je KiM i sveta srpska zemlja najsvetije što imamo, ono čime se ponosimo, ono što nas održava da budemo narod Božiji“, rekao je vladika.

Pročitajte i:

Kako je patrijarh Irinej za Sputnjik govorio o raseljenim Srbima, možete pogledati ovde:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala