Vaša svetosti, oprostite mi! Snažna poruka vladike Atanasija Jevtića za upokojenog Irineja /video/

© Foto : Sputnjiku ustupio Dejan RistićVladika Atanasije upisao je u Letopis Bogoslovije da se sa đacima i profesorima uoči Aranđelovdana pomolio za pokoj duše Svetog patrijarha Irineja.
Vladika Atanasije upisao je u Letopis Bogoslovije da se sa đacima i profesorima uoči Aranđelovdana pomolio za pokoj duše Svetog patrijarha Irineja. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Prvi pomen upokojenom patrijarhu Irineju održan je rano jutros u paraklisu Prizrenske bogoslovije, gde je on bio i đak i profesor. Čim su čuli tužnu vest, đaci su se okupili i pomolili za dušu svog patrijarha. Pridružio im se umirovljeni vladika Atanasije Jevtić koji je doputovao iz Trebinja.

Patrijarh Irinej bio je posebno vezan za Kosovo i Metohiju, stasavao je u Prizrenu kao đak bogoslovije, a kasnije svoje znanje prenosio novim đacima kao profesor, ali i rektor ove važne ustanove koja je iznedrila generacije bogoslova.

Poruka Atanasija: Vaša svetosti, oprostite mi

Penzionisani vladika zahumsko - hercegovački Atanasije u Prizren je stigao kako bi đacima Bogoslovije održao predavanje iz hrišćanke antropologije, ali se prvo sa njima pomolio za upokojenog patrijarha, a kasnije mu posvetio i deo izlaganja.

"Voleo bih da odem na sahranu, napisao sam mu nekoliko oštrih pisama, jer se nismo oko svega slagali, posebno oko politike, oko Kosova. Ako odem reći ću mu, vaša svetosti, oprostite mi ako sam vas kao čoveka nekada uvredio, verovatno jesam, pa mi sada oprostite na tome", podelio je svoje razmišljanje sa đacima vladika Atanasije.

Upisujući se u Letopis Bogoslovije, on je patrijarha Irineja nazvao svetim i ostavio pomen o tome da se za pokoj njegove duše pomolio zajedno sa đacima i profesorima.

© Foto : Sputnjiku ustupila Prizrenska bogoslovijaPatrijarh Irinej i vladika Atanasije na osvećenju vaskrsle Bogoslovije u Pizrenu 15. maja 2016. godine.
Vaša svetosti, oprostite mi! Snažna poruka vladike Atanasija Jevtića za upokojenog Irineja /video/ - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej i vladika Atanasije na osvećenju vaskrsle Bogoslovije u Pizrenu 15. maja 2016. godine.

Upokojeni patrijarh Irinej uvek se rado vraćao u Prizrensku bogosloviju, a najradosniji je bio 15, maja 2016. godine, kada je osveštana njegova škola, posle rata i pogroma, vaskrsla iz pepela.

"U Bogosloviji danas nema očajanja i prevelike tuge, sve što smo uradili, na nastavi i van nje bilo je u slavu radosti vaskrsenja", kaže jedan od profesora, Dejan Ristić.

Lekcija za nove naraštaje

On dodaje da je i sam odlazak patrijarha Irineja lekcija za nove naraštaje, lekcija o tome kako treba da se živi, ali i da se isprati neko ko je živeo po božijem zakonu.

© Foto : Sputnjiku ustupila Prizrenska bogoslovijaVladika Atanasije po dolasku u Bogosloviju u Prizrenu.
Vaša svetosti, oprostite mi! Snažna poruka vladike Atanasija Jevtića za upokojenog Irineja /video/ - Sputnik Srbija
Vladika Atanasije po dolasku u Bogosloviju u Prizrenu.

"Mladi bogoslovi uče se najpre iz patrijarhovog životnog primera istrajnosti i postojanog služenja crkvi i svom narodu. Atmosfera u Bogosloviji jeste s jedne strane tužna, ali je i radosna, jer smo imali takvog čoveka koji je ponikao odavde i zaista izneo krst svoga života i službe Crkvi, dostojno i dostojanstveno", kaže Ristić.

On dodaje da je ceo dan u školi bio posvećen njenom nekadašnjem đaku, prvo kroz molitvu, ali i prisećanje na njegove posete Prizrenu.

"Mi koji smo se vratili posle pogroma u Prizren, nikada nećemo zaboraviti jednu od poslednjih poruka patrijarha Irineja, a govorio je upravo o povratku na Kosovo i Metohiju. On je smatrao da prvi uslov u rešavanju kosovkog problema mora biti bezbedan povratak Srba koji su proterani. Mi ovde svedočimo koliko je to važno, ali i da je moguće. Da bi do toga došlo, imali smo veliku pomoć upravo patrijarha Irineja", zaključuje Ristić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala