Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija

Odlazak patrijarha Irineja: Vernici pale sveće za patrijarha /uživo/

Pratite nas
Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas u 90. godini u VMC Karaburma. Patrijarh je preminuo u 7.07 sati, potvrđeno je Sputnjiku.

Informaciju o smrti patrijarha objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom profilu na Instagramu.

"Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze...", napisao je predsednik uz crno-belu patrijarha.

Patrijarh Irinej je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
12:04 21.11.2020

Patrijarh srpski Irinej je do poslednjeg svog zemaljskog dana Kosovo i Metohiju izdizao iznad svake zemaljske teme, kaže se u saopštenju Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice.

Odlazak poglavara Srpske pravoslavne crkve, ravan je gubitku člana porodice svakog pravoslavnog Srbina i svih članova SPC.

Srpski nacionalni forum iz Gračance - Sputnik Srbija

Njegovo Preosveštenstvo je naročito bio vezan za Kosovo i Metohiju, gde je službovao i predavao na Prizrenskoj bogosloviji još pre 60 godina.

Njegove reči ohrabrenja, da SPC nikada neće dozvoliti bilo kakvu trgovinu svetom srpskom zemljom, srpskim narodom i njegovim svetinjama, odzvanjaju i dan-danas.

Neka Gospod primi dušu blaženopočivšeg patrijarha Irineja, i neka nama svima da snage da prebolimo ovaj veliki gubitak, i prebrodimo iskušenja pred nama.

Pokoj duši našeg patrijarha Irineja!

22:07 20.11.2020
21:39 20.11.2020
21:26 20.11.2020
21:05 20.11.2020

U Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen je pomen blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.
U Ambasadi Srbije u Podgorici i Konzulatu u Herceg Novom naredna tri dana biće otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.
„Shodno odluci Vlade da se u Srbiji proglasi trodnevna žalost povodom smrti patrijarha Irineja, dao sam nalog da se državne zastave ispred Ambasade i Konzulata Srbije spuste na pola koplja“, rekao je „Vijestima“ ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović.
Povodom smrti patrijarha Irineja, u opštinama Herceg Novi, Plužine i Berane u nedelju, 22. novembra, biće Dan žalosti, a u ponedeljak, 23. novembra, u Budvi.

20:26 20.11.2020
19:59 20.11.2020

Ambasadorka Kine Čen Bo izrazila je duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.
„Tragična je vest da je Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej jutros preminuo. Srpski narod izgubio je veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini. Izražavam duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru“, napisala je ona na Tviteru.

19:40 20.11.2020
Vernici pale sveće povodom smrti patrijarha Irineja - Sputnik Srbija

U Sabornu crkvu, gde će sutra ujutru biti izloženo telo patrijarha Irineja, danas posle podne ulazio je veliki broj vernika koji su palili sveće i prisustvovali večernjoj službi uoči slave te crkve.

U telefonskom razgovoru starešina Saborne crkve protojerej stavrofor Petar Lukić potvrdio je za Tanjug da će telo patrijarha biti uneto u tu crkvu nešto pre početka liturgije u 9 časova gde će biti održan i pomen. On je rekao da će vernici i građani moći tom prilikom da se oproste od upokojenog patrijarha, 45. poglavara SPC.

Nakon toga, u toku dana biće preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste od njega, dodao je Lukić.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u nedelju, nakon svete liturgije za upokojene, koja će biti služena od 9 časova i opela koje će potom biti održano.

Vernici pale sveće povodom smrti patrijarha - Sputnik Srbija
19:28 20.11.2020
19:25 20.11.2020

Srpska akademija nauka i umetnosti uputila je Svetom arhijerejskom sinodu SPC izraze najdubljeg saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

„U svim nedaćama kroz koje prolazimo, a ova godina je svojom tragikom nekako posebna u tim nedaćama, Njegova Svetost, naš Patrijarh je svojom mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima. Njegov lik ostaće duboko urezan među svima nama. Srpska akademija nauka i umetnosti je prema blaženopočivšem Patrijarhu uvek gajila izrazito poštovanje, prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave SPC kao viševekovnog duhovnog zatočnika našeg naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija“,navodi se u poruci SANU.

U poruci koju je potpisao predsednik SANU Miodrag Kostić, akademici navode da je bila „privilegija i ohrabrenje nalaziti u blaženopočivšem Patrijarhu pažljivog, mudrog i dobronamernog sagovornika“.

19:16 20.11.2020
19:10 20.11.2020
19:09 20.11.2020
19:00 20.11.2020

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.
„Duboko smo rastuženi zbog smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, važnog duhovnog vođe srpskog naroda. Izražavamo najiskrenije saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ožalošćenim pravoslavnim Srbima“, objavilo je grčkog Ministarstvo na Tviteru.

18:41 20.11.2020
18:23 20.11.2020
Pomen patrijarhu Irineju koji su dali učenici Cetinjske bogoslovije - Sputnik Srbija

Povodom upokojenja patrijarha Irineja, profesori i učenici Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju odslužili su danas pomen u kraljevskoj crkvi na Ćipuru.

Pomen su služili rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović i profesor đakon Blagoje Rajković.

Pojali su bogoslovci predvođeni profesorom crkvenog pojanja đakonom Pavlom Lješkovićem.

Posle pomena sabranim učenicima i profesorima Cetinjske bogoslovije besjedio je otac Gojko, govoreći o blaženopočivšem Patrijarhu srpskom Irineju.

18:19 20.11.2020

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti patrijarha srpskog Irineja izraze saučešća.

„Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC. Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbližim“, poručio je crnogorski predsednik.

17:59 20.11.2020
17:57 20.11.2020
17:35 20.11.2020

Povodom smrti patrijarha Irineja Irineja Ministarstvo spoljnih poslova dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije bude otvorena knjiga žalosti.

„U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema“, navodi MSP u saopštenju.

Kako se dodaje, tamo gde, usled mera i preporuka koje su na snazi u određenoj zemlji upisivanje u knjigu žalosti nije fizički moguće, izjave i pisma saučešća biće primani elektronskim putem ili poštom.

17:01 20.11.2020
16:56 20.11.2020

Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore izrazio je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog smrti patrijarha Irineja, saopštila je Slovenačka biskupska konferencija.

U pismu saučešća mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, nadbiskup Zore je naglasio da je Irinej uvek bio pun poštovana i da je težio dijalogu među hrišćanima, prenosi slovenačka agencija STA.

„Irinej je bio prijatelj Slovenaca, koji je gradio otvoren dijalog prihvatanja i mostove između slovenačke i srpske nacije“, napisao je Zore.

16:51 20.11.2020
Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević sa patrijarhom Irinejom - Sputnik Srbija

Povodom smrti patrijarha Irineja saučešće su uputili i lideri pojedinih političkih stranaka iz regiona - Crne Gore i republike Srpske.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, uz saučešću SPC povodom smrti patrijarha Irineja, kaže da je tu vest primio kao o gubitku najbližeg.

Mandić kaže da je patrijarh bio nepokolebljivi branilac vere pravoslavne, brižni pastir i predvodnik, veliki čovek i Srbin.

„Njegov blagoslov i podrška u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, naveo je Mandić i dodao da je patrijarh „bdeo nad najvećom ranom srpskog naroda ovoga veka – Kosovom, ni za trenutak ne zaboravljajući ni sve ostale srpske duhovne enklave.

Istakao je da u ove dane velikih gubitaka i velike tuge srpskog naroda, amaneti i blagoslovi dvojice velikih pastira, Irineja i mitropolita Amfilohija, obavezuju na još veće jedinstvo i snažniji otpor pokušajima da se obezvredi doprinos koji je srpski narod dao uspostavljanju i istorijskom trajanju Crne Gore.

Predsednik Socijaldemokratske stranke iz Banjaluke Mirko Šarović poručio je da će patrijarh Irinej ostati upamćen kao zaštitnik vere, borac za jačanje položaja Srpske pravoslavne crkve u regionu i zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Demokratskog narodnog saveza iz Banjaluke Nenad Nešić naveo je da je „srpski narod danas izgubio patrijarha, čiji život i reč su uvek bili tu da uprkos svim manama i slabostima ne zaboravimo da postoji nešto više i jače od svih nas - večnost Božija“, naveo je Nešić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević izjavio je da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva odlaskom patrijarha Irineja ostali bez svog duhovnog poglavara, sabornika pravoslavne misli, istinskog podvižnika u postbiblijskom vremenu. Knežević je rekao da nas je patrijarh Irinej uvek iznova vraćao veri i najboljim vrednostima našeg naroda.

„Njegov oproštajni govor nad odrom mitropolita Amfilohija u potpunosti je zaokružio nacionalni i simbolički smisao duhovnog jedinstva srpskog naroda u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, i pokazao da je naša sveta Srpska pravoslavna crkva večna i neraskidiva u temeljima vekova koje je uzidao Sveti Sava“, naveo je Knežević.

Predsednik PzP-a, članice vladajućeg Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, da je uvek kada je Srbima u Crnoj Gori bilo najteže, davao duhovnu i moralnu podršku i liderima Srba i srpskom narodu.

16:26 20.11.2020

Telo upokojenog patrijarha srpskog Irineja izneto je iz Vojnomedicinske ustanove na Karaburmi.

Preminulog patrijarha ispratili su lekari i zdravstveni radnici ustanove na Karaburmi izašavši u „špaliru“ ispred glavnog ulaza, kako bi mu posebno ukazali počast i odali poslednju poštu.

Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve biće, kako je ranije saopštila SPC, izloženo u subotu u Sabornoj crkvi tokom liturgije na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u Hram Svetog Save, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Kako se navodi u saopštenju, sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju u hramu Svetog Save u 9 časova, a u nastavku liturgije biće služeno opelo.

Patrijarh Irinej će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

16:15 20.11.2020
16:10 20.11.2020
15:55 20.11.2020

U Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu proglašena je trodnevna žalost povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, potvrđeno je Srni u ovim lokalnim upravama.
Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da Krajina danas tuguje jer je srpski narod izgubio svog duhovnog oca, navodeći da je patrijarh Irinej bio glas razuma i mira u teškim vremenima sa kojima se srpski narod i danas suočava.
Načelnici te tri opštine u BiH uputili su saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu, povodom upokojenja patrijarha Irineja.

15:16 20.11.2020
Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija

Predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov uputio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskoj premijerki Ani Brnabić povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

„Taj tužni događaj je veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu već i za sav srpski narod“, naveo je premijer Borisov.

On je istakao doprinos srpskog patrijarha Irineja jačanju saradnje među različitim veroispovestima u regionu, kako bi živeli u miru i blagostanju.

„On će ostati i u našem sećanju kao uvažavani visoki duhovnik“, dodao je bugarski premijer Bojko Borisov.

15:14 20.11.2020

Savez Srba Slovenije izrazio je danas najiskrenije saučešće Sinodu, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima SPC povodom tragične vesti o smrti patrijarha Irineja.

„Kao narod, izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira koji je svojom nepokolebljivom verom u Hrista mudro, smireno i promišljeno predvodio srpsku Crkvu i srpski rod u tmurnim vremenima 21. veka“, kaže se u saučešću Saveza Srba iz Slovenije.

Savez ističe da je patrijarh Irinej svojim delima „svedočio Hrista, postajući tako dostojan naslednik Svetoga Save i blaženopočivšeg patrijarha Pavla“.

14:33 20.11.2020
13:22 20.11.2020

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani oprostio se od patrijarha Irineja.

13:01 20.11.2020

Sinod SPC sastao se danas pre podne u Patrijaršiji u Beogradu, a razmatrano je kako će se vernici i ostali građani oprostiti od preminulog patrijarha Irineja, potvrđeno je Tanjugu u SPC.

Odluka, koja se tiče i epidemiološke situacije u zemlji, biće saopštena u toku dana.

Drugi detalji, vezani i za mesto sahrane, takođe još nisu poznati.

12:36 20.11.2020

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu povodom smrti patrijarha Irineja, navodeći da je poglavar SPC bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.

"Vaš Visokopreosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva, u ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Duboko nas je potresla vest o smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja", navela je Brnabić.

Ona je poručila da nas je napustio čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.

"Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije. Nedostajaće nam njegova duhovna snaga, smirenost i mudrost koja je svima nama davala snažan podstrek u onome što radimo za našu zemlju i sve građane Srbije", navela je premijerka.

Istakla je da se nada da ćemo u danima koji dolaze svi zajedno naći snage i vere da nastavimo snažno da se borimo za bolje sutra naše zemlje.

"Neka mu je večna slava", navela je Brnabić.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90. godini u kovid bolnici VMC Karaburma od posledica korona virusa.

12:26 20.11.2020

"U istina retkim susretima oko zajedničkih poslova, bila je upečatljiva njegova lakoća komuniciranja i izvesna dostojanstvena neposrednost, kojom je ipak jasno definisao granice te komunikacije i samo povremeno nagoveštavao težinu tereta koji mu je bio na plećima.

Obzirom da je bio višedecenijski episkop u kraju iz koga potiče i moja porodica, posebno mi je imponovalo poznavanje svakog sela, zaseoka, crkvišta, pa i ljudi. Za mene je to bio znak da nije u pitanju slučajnost kada se kretao stazama svog života i pozvanja.

Neka mu je laka zemlja!", rekao je Kostić.

 

12:07 20.11.2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz Kremlja.

„Poštovani predsedniče, primite moje iskreno saučešće zbog tog ogromnog gubitka, zbog smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja“, navodi se u telegramu.

Opširnije

11:57 20.11.2020
Hram Svetog Save - Sputnik Srbija
Crkva pored Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija
11:30 20.11.2020

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu", naveo je Mirović.

11:19 20.11.2020
11:14 20.11.2020

Pesnik Slavko Perošević oprostio se od srpskog patrijarha stihovima.

11:04 20.11.2020

10:59 20.11.2020

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je sa tugom sam primio vest o smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa tugom sam primio vest o upokojenju Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Večan pomen“, napisao je Krivokapić na Tviteru uz fotografiju sa sa patrijarhom.

10:58 20.11.2020

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja.

„Njegovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama delio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron“, naveo je Dodik.

10:58 20.11.2020
Prazan Hram Svetog Save nakon liturgije bez vernika na Veliki četvrtak - Sputnik Srbija
Kako se bira patrijarh SPC
10:57 20.11.2020

Državni i gradski funkcioneri uputili su izraze saučešća Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Pročitajte više ovde

10:56 20.11.2020

Pročitajte više ovde

10:55 20.11.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala