Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIstaknuta crna zastava na Patrijaršiji
Istaknuta crna zastava na Patrijaršiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji će biti proglašena trodnevna žalost zbog smrti patrijarha Irineja, potvrđeno je Sputnjiku u Vladi Srbije.

Vlada će za dane žalosti proglasiti današnji dan, subotu i nedelju.

Zakonom je predviđeno da se dan žalosti može proglasiti u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne su između ostalog da u svojim programima, na dan proglašenja dana žalosti umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti i usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICZastava na pola koplja na Patrijaršiji
Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha - Sputnik Srbija
Zastava na pola koplja na Patrijaršiji

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture obavezni su da svoje programe prilagode danu žalosti.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala