Tramp se sveti demokratama zbog istrage o „ruskom mešanju“

© REUTERS / Mike SegarAmerički predsednik Donald Tramp i kandidat za predsednika Demokratske stranke Džo Bajden
Američki predsednik Donald Tramp i kandidat za predsednika Demokratske stranke Džo Bajden  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp, iako je rekao da je svestan poraza na predsedničkim izborima, odlaže prenos vlasti kako bi se osvetio demokratama zbog ispitivanja legitimiteta izbora 2016. godine, posebno na temu takozvane istrage o „ruskom mešanju“, saopštava Si-En-En.

Trampovi najbliži saradnici su rekli da je njegovo odbijanje popuštanja delom posledica nezadovoljstva što su bivša demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton i bivši američki predsednik Barak Obama negativno uticali na njegovu trku za predsednika, tvrdeći da se Rusija navodno umešala u izbore 2016. godine.

Prema američkom mediju, Tramp veruje da je pošteno ne priznati pobedu Džoa Bajdena, uprkos činjenici da je Hilari Klinton odmah priznala svoj poraz.

Tramp nastavlja da „celi rane“ od gubitka od kandidata kojeg je više puta nazivao nedostojnim protivnikom, što je za njega ponižavajuće. On se 19. novembra nije pojavio na prvom brifingu Operativne grupe za borbu protiv kovida 19, koji je organizovan posle više od šest meseci.

Donald Tramp odaje počast ratnim veteranima na groblju Arlington - Sputnik Srbija
Trampova čistka: Šta se krije iza smenjivanja najviših američkih zvaničnika — u poslednji čas

Kako navodi američki medij, Trampovi prijatelji i poslovni partneri tražili su od njega da misli o budućnosti. Prema njihovim rečima, takvo ponašanje može da mu šteti. Mnogi su zabrinuti i zbog toga što Tramp veruje u tvrdnje njegovog advokata Rudija Đulijanija da bi pravna sredstva mogla da promene ishod izbora. Međutim, američki predsednik je uporan.

Situacija će se možda promeniti za nedelju ili deset dana, ali trenutno Tramp još uvek nije spreman da popusti.

Kris Krebs - Sputnik Srbija
Još jedna velika promena u Vašingtonu: Smenjen prvi čovek za sajber bezbednost

Američki predsednički izbori su održani 3. novembra. Za mesto predsednika su se borili kandidat republikanaca Donald Tramp i njegov protivkandidat iz redova demokrata Džo Bajden, prema izbornim projekcijama pojedinih medija Bajden je proglašen pobednikom, ali zvanični rezultati izbora još uvek nisu objavljeni.  

Američke vlasti optužile su Rusiju za mešanje u izbore 2016. godine, Moskva to negira. Na osnovu nepotvrđenog izveštaja o Trampovim „vezama sa Rusijom“, američke obaveštajne službe nadgledale su Trampove saradnike. Naknadno je „ruski slučaj“ istražio specijalni tužilac Robert Mjuler, koji nije pronašao dokaze o „Trampovom dosluhu sa Rusijom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala