Srpski kandidati za Oskara: Od bolne istorije do turobne današnjice /video/

© AP PhotoKo će dobiti prestižnu statuu
Ko će dobiti prestižnu statuu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U trci za srpskog kandidata za Oskara našlo se sedam filmova koji se bave najrazličitijim temama — od važnih i bolnih perioda u srpskoj istoriji do turobne svakodnevice današnjeg malog čoveka. Razgovarali smo tokom proteklih meseci s autorima i glumcima iz šest ostvarenja u pokušaju da kroz umetnost razumemo stvarnost.

Na konkurs Filmskog centra Srbije, koji je završen 16. novembra u ponoć, prijavljeni su filmovi: „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

U nastavku možete pogledati i pročitati intervjue s umetnicima o filmovima koji su u konkurenciji za srpskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije.

„Otac“ — reditelj Srdan Golubović

Radnja filma „Otac“ inspirisana je stvarnim događajima i prati priču o nadničaru kome socijalna služba oduzima decu i on kreće pešice u Beograd, gde planira da svoj slučaj predstavi ministru. Za ulogu u ovom filmu glumac Goran Bogdan nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji „najbolji glumac“.

„Otac“ je težak film, pomalo neprijatan za gledanje, ali bio sam dosledan u tome da tu neprijatnost isteram do kraja. Verujem da iz toga proizilaze njegova i lepota i snaga“, rekao je reditelj Srdan Golubović u intervjuu za Sputnjik.

„Ime naroda“ — reditelj Darko Bajić, glumac Ljubomir Bandović

Film „Ime naroda“ je biografska drama o uglednom političaru, advokatu i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Svetozaru Miletiću, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. Scenario je napisao Milovan Vitezović.

Svetozar Miletić je bio častan čovek koji je hrabro stao ispred svog naroda da se bori za njegove interese. I on nije bio nečiji pulen ili proizvod neke obaveštajne službe, nego izbor naroda. Bio je biljka s dubokim korenom koji niko nije mogao iščupati. Robija mu je narušila zdravlje, ali mu nije ubila duh, rekao je za Sputnjik glumac Ljubomir Bandović.

„Ovo je zaista prostor na kojem se pokazuje moć. Velike sile mogu da nas unište veoma brzo, ali čini mi se da one to namerno ne rade, upravo zbog toga što je suština u tome ne da se moć iskoristi, nego da pokažeš da si jači. To je nekakav usud ove zemlje“, rekao je reditelj Darko Bajić u razgovoru za Sputnjik, govoreći o istorijskim poukama koje vreme, u kojem je živeo Svetozar Miletić, donosi današnjim gledaocima.

„Vikend sa ćaletom“ — glumac Vasa Vraneš

Priča o Kašiki, mafijašu na zalasku karijere koji dobija priliku da vikend provede sa sinom Ognjenom, čini jezgro novog filma Miroslava Momčilovića „Vikend sa ćaletom“. U njemu je mladi glumac Vasa Vraneš zaigrao tik uz Nenada Jezdića i Branka Vidakovića i dobio priliku da pokaže kako jedan dečak odrastao u savremenom vaj-faj okruženju može zakoračiti u podzemni svet svog oca bez velikih predrasuda. I kako se može nasmejati, razumeti i oprostiti.

„Snimanje filma ’Vikend sa ćaletom‘ najlepše je iskustvo u mom životu. Bilo je bolje nego što sam zamišljao“, rekao je u intervjuu za Sputnjik mladi glumac Vasa Vraneš.

„Moj jutarnji smeh“ — reditelj Marko Đorđević

Iako skromnog budžeta, laganijeg tempa i jednostavne radnje, prvenac Marka Đorđevića „Moj jutarnji smeh“ osim niza festivalskih nagrada i uspeha koji i dalje postiže, reditelju je doneo i nešto više: sigurnost koja je učinila da poveruje sebi. Za mladog Đorđevića upravo to je — najveći uspeh koji mu se dogodio.

„Ovaj film pravljen je po ljudima. Želeo sam da budem provodnik onoga što vidim i osećam. I da pokažem ljubav prema likovima i odlukama koje donose“, rekao je reditelj u intervjuu za Sputnjik koji možete pročitati ovde.

„Realna priča“ — reditelj Gordan Kičić

Reditelj filma „Realna priča“ i televizijske serije „Mama i tata se igraju rata“, glumac Gordan Kičić kaže da mu je tekst Miroslava Momčilovića poslužio da ispriča svoju priču, nešto što njega zanima.

„Znao sam od početka da to mora da bude neka vrsta ličnog filma, autorskog, u kome imam šta da kažem“, objašnjava za Sputnjik razloge za „uskakanje“ u rediteljske vode popularni glumac.

„Dara iz Jasenovca“ — reditelj Predrag Gaga Antonijević

Prvi igrani film o Jasenovcu stiže sedam i po decenija po oslobađanju zloglasnog logora u ustaškoj NDH. Radnja prati sudbine stanovništva Kozare, koji, posle ustaško-nemačke ofanzive, završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara, sa porodicom. Nakon što Dari ubiju majku i jednog od dva brata, ona — u za dete nenormalnim okolnostima — čini sve da sačuva jedino što joj je preostalo od porodice — mlađeg brata.

„Film ’Dara iz Jasenovca‘ je moj najveći profesionalni i životni izazov. Sve što sam do sada radio, ali i od sad, merim i meriću tim filmom“, rekao je reditelj Gaga Antonijević u kratkom razgovoru za Sputnjik koji možete pročitati ovde.

Kako se piše scenario o užasima jasenovačkog logora, u kojem njegovi najmlađi zatvorenici imaju tek desetak godina, da li je u priču filma „Dara iz Jasenovca“ utkala i ličnu sudbinu prognanika tokom „Oluje“, ispričala nam je scenaristkinja Nataša Drakulić.

Nataša Drakulić za Sputnjik

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala