Ruski neimar Hrama Svetog Save: Srbija izgubila pastira, bio mi je kao otac

© Sputnik . Aleksandar MilačićNikolaj Muhin
Nikolaj Muhin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski slikar Nikolaj Muhin, koji već više godina rukovodi radovima na unutrašnjem ukrašavanju Hrama Svetog Save, kaže za Sputnjik da je slomljen zbog vesti o upokojenju patrijarha srpskog Irineja.

Njegova svetost je za mene bio duhovni ali i kao rođeni otac, ističe Muhin.

„Nemam reči kojima mogu da iskažem koliko sam pogođen i koliko mi je teško zbog vesti koju sam čuo. Srbija je izgubila velikog čoveka, pravog patrijarha, svetog čoveka, istinskog vernika, pravog mudrog pastira“, naglašava ruski neimar.

Muhin je nedavno dobio Orden srpske zastave prvog stepena za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save kao i naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Srbije i Rusije. Mozaik je postavljen na površini od oko 15.000 kvadratnih metara, težak je više od 320 tona i sadrži više od 50 miliona komadića. Na njemu je radilo 300 umetnika mozaičara, a uključujući i one koji su ga lepili, dovlačili ukupno 600. Sve ih je predvodio upravo Muhin. Na pitanje kako se seća saradnje sa patrijarhom tokom izvođenja radova na unutrašnjem uređenju Hrama, Muhin kaže:

„On je bio divan, mudar čovek. Praktično se nije mešao. Imao je neke želje, skretao je mi je pažnju na neke stvari i ja bih sve radio onako kako bi on rekao. Za mene je velika čast što je on sa mnom o svemu razgovarao. To je dragoceno. On je za mene bio duhovni otac i kao rođeni otac“, ističe ruski umetnik.

Unutrašnje ukrašavanje centralne kupole Hrama počelo je u maju 2017. godine, a radove je u januaru 2019. godine obišao i ruski predsednik Vladimir Putin, budući da je značajan deo sredstava za izradu i postavljanje mozaika dala ruska država i kompanija „Gaspromnjeft“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala