Putin: Zločini nacista nemaju rok trajanja, Nirnberg neće biti zaboravljen

© Sputnik / Viktor Kinelovskiй / Uđi u bazu fotografijaGlavni tužilac SSSR general-potpukovnik Roman Rudenko za vreme govora na međunarodnom sudskom procesu nad rukovodiocima fašističke nemačke u Nirnbergu.
Glavni tužilac SSSR general-potpukovnik Roman Rudenko za vreme govora na međunarodnom sudskom procesu nad rukovodiocima fašističke nemačke u Nirnbergu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da zločini nacista nemaju rok trajanja, kao i da su sve odluke Nirnberških suđenja i dalje aktuelni.

„Ti zločini nemaju rok trajanja. Nirnberški tribunal je svojim odlukama dao najbolju moguću ocenu svim tim zločinima protiv čovečnosti nakon čega je i smisao genocida utemeljen u povelji UN“, rekao je on učesnicima foruma „Lekcije Nirnberga“.

Putin je ocenio da su svi pokušaji da se Nirnberški proces relativizuje – udarac na bezbednost cele planete, a dug svih građana cele Zemlje jeste da pamti i veliča odluke ovog tribunala.

„Reč je o principima koji leže u osnovi posleratnog svetskog poretka, kao i u normama međunarodnog prava. Ti principi i dalje predstavljaju osnov za konstruktivni dijalog i saradnju, a njihov zaborav bi bio udarac za bezbednost celokupne planete“, istakao je.

Podsetimo, Nirnberška suđenja ili Nirnberški procesi bila su suđenja istaknutim članovima političke, vojne i ekonomske elite nacističke Nemačke. 

Glavno nirnberško suđenje trajalo je od 20. novembra 1945. do 1. oktobra 1946. godine, a odvijalo se u Nirnberškoj palati pravde.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala