Otkud vojnici Srbije i Bosne i Hercegovine u istoj akciji

© AFP 2023 / STR Vojska BiH
Vojska BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Predsedništva BiH o zajedničkoj vežbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije dobra je vest koja govori o razumevanju ne samo srpsko-srpskih odnosa sa obe strane Drine, već i o razumevanju između susednih zemalja u svakom smislu, pa i u vojnom pogledu.

Ovako odluku Predsedništva BiH ocenjuje vojni ekspert Mitar Kovač, koji, kako kaže, izražava nadu da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti.

„Sam karakter vežbe i školovanje kadra iz OS BiH na pojedinim nivoima usavršavanja u Vojsci Srbije ide u prilog tome da će se, verovatno, ti sadržaji vojne saradnje povećavati u narednim godinama, što će sigurno doprineti ukupnoj saradnji između BiH kao celine i Srbije“, naglašava Kovač.

Do sada je vojna saradnja između BiH i Srbije postojala kroz školovanje oficira u centrima za obuku u BiH ili u Srbiji, u centrima za obuku oficira za multinacionalne operacije. Saradnja u punom obimu odvijala se, prema Kovačevim rečima, kroz postdiplomsko specijalističko, komandno-štabno i generalštabno usavršavanje.

„Ta tri nivoa usavršavanja predstavljali su kontinuitet saradnje i izbora kadrova i izbora kadrova OS BiH koji su se ovde školovali i za najviše dužnosti. Mi nismo bili jedina država gde se školuju kadrovi iz BiH, ali bili smo jedna od njih“, kaže Kovač.

Najavljena vojna vežba može se smatrati početkom unapređenja saradnje, koja može postati dobra praksa — da se sadržaji, kroz formu izvođenja zajedničkih vežbi, pored kurseva i školovanja, obogaćuju, zaključuje Kovač.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo BiH, pored dogovora o zajedničkom obeležavanju Dejtonskog sporazuma, donelo i usaglašenu odluku o zajedničkoj vojnoj vežbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na teritoriji BiH.

Dodik je odluku ocenio kao „dobru i relaksirajuću priču“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala