Makron optužio Rusiju za rast antifrancuskog raspoloženja u Africi

© AP Photo / Lewis JolyPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je porast antifrancuskog raspoloženja u Africi navodno povezan sa strategijom Rusije i Turske.
„Postoji strategija koju ponekad koriste afrički lideri, a posebno strane države poput Rusije i Turske, koje igraju na kartu postkolonijalnih osećanja Afrikanaca. Ne treba biti naivan po tom pitanju – mnoge od onih koji daju takve izjave, koji prave snimke, koji su prisutni u medijima koji izveštavaju na francuskom, potkupila je Rusija ili Turska“, rekao je francuski lider u intervjuu za francuski nedeljnik „Žon Afrik“, odgovarajući na pitanje kako objašnjava rast antifrancuskog raspoloženja u Africi.

Makron je pozvao Afrikance da ne budu zatočenici prošlosti, istakavši da bi to imalo strašne posledice za odnose Francuske i Afrike. 

On je dodao da ne opovrgava događaje iz prošlosti, ali je istakao da su do danas sudbine Francuske i afričkih zemalja tesno ispreplitane i da se ta činjenica ne može ignorisati.  

Rusija je više puta odbacivala optužbe Zapada o umešanosti u demokratske procese i unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Francuska je do sredine 20. veka kontrolisala značajan delo zapadne i ekvatorijalne Afrike, a nakon pada kolonijalne imperije Pariz je sačuvao uticaj na mnoge bivše kolonije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala