Lavrov: Postoje pokušaji da se promeni karakter mirovne operacije u Karabahu

© Sputnik / Press service of the Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je na pokušaje da se promeni karakter mirovne operacije u Karabahu.
„Postoje, na žalost, tendencije, osećamo ih, čiji je cilj da se oteža realizacija onoga što su naveli lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije u zajedničkoj izjavi od 9. novembra, da se ne dozvoli njena puna realizacija, premda su svi prinuđeni da priznaju da se ona uspešno realizuje. Postoje pokušaji da se promeni karakter mirovne operacije, oni su skriveni, ali se dešavaju“, rekao je Lavrov na sastanku posvećenom Karabahu kojim je rukovodio predsednik Vladimir Putin.

Ministar je rekao i da je Rusija prenela pune informacije o Sporazumu i SAD i Francuskoj, kopredsednicima Minske grupe OEBS i da su u tesnom kontaktu.

O situaciji u Karabahu govorio je i ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je naveo da je teritorija Nagorno-Karabaha u potpunosti pod kontrolom ruskih mirovnjaka. Kako je dodao, raspoređivanje ruskog mirovnog kontingenta je završeno.

On je rekao i da Rusija i Turska privode kraju usaglašavanje mesta na kojem će se nalaziti zajednički monitoring centar za kontrolu prekida vatre u Karabahu.

„U okviru realizacije memoranduma o formiranju zajedničkog rusko-turskog centra za monitoring prekida vatre koji će se nalaziti na teritoriji Azerbejdžana privodi se kraju usaglašavanje oko pitanja gde će se centar nalaziti“, rekao je Šojgu.

Lavrov je na sastanku naveo i da je, prema raspoloživim podacima, pomoć potrebna za 90.000 jermenskih i 45.000 azerbejdžanskih izbeglica iz Karabaha.

U tom kontekstu ministar za vanredne situacije Jevgenij Ziničev je naveo da su u 43 naselja u potpunosti uništena 284 objekta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala