Jedna zemlja, dve institucije i dva stava: Nosite maske – ne nosite maske

© AP Photo / David KeytonŠvedska
Švedska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki medicinski zvaničnik iz Švedske izjavio je da podaci o efikasnosti nošenja maski usred pandemije virusa korona za sada nisu apsolutno pouzdani. Švedska kraljevska akademija nauka u međuvremenu tvrdi da je upravo suprotno.

„Upotreba maski je kontroverzno pitanje. Saznanja o tome još uvek su nepouzdana“, rekla je novinarima u četvrtak Karin Tegmark Visel, koja vodi odsek za mikrobiologiju u državnoj Agenciji za javno zdravlje Švedske.

„U Švedskoj težimo da socijalno distanciranje bude sredstvo broj jedan. Ne smatramo da smo došli do momenta kada bismo mogli da preporučimo korišćenje maski u javnom prevozu“, dodala je.

Maske ne bi trebalo da budu izgovor da se ne drži distanca“, rekla je Visel. Ponovila je da postoji podeljeno mišljenje o tome kada je nošenje maski efikasno, dodajući da će vlada nastaviti da aktivno prati nove i relevantne podatke.

Istovremeno, ona priznaje da je situacija bila veoma ozbiljna i da je vlada videla posledice nedavnog skoka slučajeva po zdravstveni sistem.

Mišljenje Viselove o maskama u suprotnosti je sa preporukama Kraljevske švedske akademije nauka, koje su takođe objavljene u četvrtak. Institucija, koja dodeljuje Nobelove nagrade za fiziku, hemiju i ekonomiju, rekla je da maske ostaju važan metod za smanjenje širenja virusa u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu.

„Sada postoje novi eksperimentalni i epidemiološki dokazi da maske smanjuju rizik od prenosa virusa vazduhom, a nijedan da bi mogao da ima suprotan efekat“, rekao je mikrobiolog Stafan Normark, šef ekspertske grupe za kovid 19 kraljevske akademije.

„Naravno, podjednako je važno poštovati preporuke Agencije za javno zdravlje. Ali, da bismo brzo smanjili stopu zaraze, moramo da koristimo sve alate koje imamo, a to uključuje maske i ventilaciju“, naglasio je, prenosi RT.

Tokom ranih faza pandemije, Švedska je izabrala potpuno drugačiji pristup od većine evropskih država. Stokholm se u velikoj meri oslanjao na dobrovoljno socijalno distanciranje i samoizolaciju, za razliku od strogog zaključavanja širom sveta i obaveznog nošenja maski.

Švedski model privukao je veliku pažnju širom sveta i pokrenuo debate i u zemlji i inostranstvu.

Švedska ima višu stopu smrtnosti od posledica virusa korona po glavi stanovnika od svojih nordijskih suseda – umrlo je više od 6.300 ljudi.

Situacija je navela švedskog premijera Stefana Lofvena da zabrani javna okupljanja za više od osam ljudi počev od 24. novembra. On je savetovao ljude da ne posećuju zabave i da se uzdrže od posete teretanama i bioskopima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala