Izrazi saučešća: Istorija će pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za Srpsku crkvu

© Sputnik / Dejan SimićPatrijarh srpski Irinej na proslavi Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020.
Patrijarh srpski Irinej na proslavi Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni i gradski funkcioneri uputili su izraze saučešća Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković navela je da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

„Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama“, navela je Gojković.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić „pridružio se svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vođu i pastira srpskog naroda“.

„Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogođen zbog gubitka  mudrog, blagog i odmerenog duhovnika. Nažalost, dopalo mu je, kao i mnogim srpskim patrijarsima u prošlosti, da nam bude vodilja i oslonac u teškim trenucima po sve nas. Patrijarh Irinej se i u toj ulozi snašao na svojstven i izuzetan način, kao što je to činio na svim ranijim zvanjima i funkcijama, posebno onim pedagoškim i profesorskim. Bio je čovek iz naroda, pomirljiv, uvek je težio kompromisu i međusobnom razumevanju“, rekao je Radojičić.

Saučešće je uputio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je naveo da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, ističući da je bio „jedan i jedinstven“.

On je napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je bio čovek blage naravi i blagorodnog dela, najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda.

„Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod. Završetak Hrama Svetog Save bilo je njegovo životno delo u koje je utkao sebe i tako otišao u večnost. Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja“, napisao je Vesić.

Mali: Patrijarh je imao viziju bolje Srbije

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da smrt njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod.

„Reč je o velikom čoveku koji je poznavao Srbiju i imao viziju bolje Srbije. Danas je dan velike tuge za našu zemlju. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena“, poručio je Mali.

Saučešće je uputila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Istakla je da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin napisao je u telegramu saučešća da za patrijarha Irineja nema smrti.

„Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti“, napisao je Vulin.

Saučešće uputio i ambasador SAD

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima. Pokoj mu duši i neka počiva u miru Božijem“, napisao je ambasador Godfri na Tviteru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala