Beba iz Kikinde zaražena koronom

© Depositphotos.com / adsniks@gmail.comBebina ruka na crvenoj pozadini
Bebina ruka na crvenoj pozadini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna beba iz Kikinde, koja još nema ni godinu dana, zaražena je virusom korona, saopšteno je danas iz Dečijeg dispanzera Doma zdravlja. Ona je jedno od 20 dece u ovom gradu kod kojih je potvrđen virus kovid 19. Ostalih 16 su učenici osnovnih škola, kao i troje predškolaca.

„Sva kovid pozitivna deca su na kućnom lečenju i u izolaciji. Njihovo stanje se svakodnevno prati. Školska deca koja su pozitivna uglavnom su ostali bez čula mirisa i ukusa, dok su mlađa deca, predškolci, imali i druge simptome, povišenu temperaturu i infekciju gornjih disajnih puteva“, objasnila je doktorka Vesna Tomin, načelnica Dečijeg i školskog dispanzera, prenose Novosti.

Kako je saopštila dr Tomin, u novembru je u ova dva dispanzera pregledano 726 dece, od kojih je 39 testirano. Situacija je bila stabilna do početka novembra, a prvo obolelo dete registrovano je nakon testiranja 12. novembra.

Kako je rekla dr Tomin, u savetovalištu je pregledano 336 mališana, a u zelenoj zoni, za pacijente koji nemaju simptome virusa korona, obavljeno je 1.333 dece, od čega 814 predškolaca i 519 školaraca. Prema redovnom kalendaru vakcinisano je 134 dece.

„Ovo je doba godine kada je, inače, povećan broj pregleda deca. U oba dispanzera imamo i febrilnu ambulantu i zelenu zonu, za pacijente bez simptoma virusa korona“, rekla je dr Tomin.

Pedijatri u Kikindi svakodnevno su dostupni pacijentima i roditeljima dece 24 sata, dispanzeri rade od sedam do 20 sati, a nakon toga lekari dežuraju na Dečijem odeljenju Opšte bolnice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala