Zaharova o „Rodčenkovom zakonu“: Amerika se proglasila glavnim arbitrom globalnog sporta

© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ponovo su se proglasile glavnim arbitrom, a ovog puta – globalnog sporta izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući novi američki „Rodčenkov zakon“.

„Vašington je ponovo suprotstavio eksteritorijalnu primenu svog zakonodavstva opšteprihvaćenim međunarodnim antidoping mehanizmima“, konstatovala je Zaharova na brifingu.

Prema njenim rečima, zapravo se radi o pojavi novog sredstva za diskriminaciju stranih učesnika na međunarodnim takmičenjima, koje je isključivo pod kontrolom Vašingtona.

„Nema sumnje da će se prilikom odlučivanja o njegovoj primeni Amerikanci voditi prvenstveno političkim motivima. Sve već znamo i sve smo videli mnogo puta“, rekla je diplomata.

Ranije je Američka antidoping agencija saopštila da je američki Senat usvojio nacrt zakona kojim se sudovima omogućuje da izriču kazne za korišćenje dopinga na događajima u kojima učestvuju američki sportisti. Zakon je dobio ime po informatoru Svetske antidoping agencije (VADA) Grigoriju Rodčenkovu. Kremlj je osudio ovaj potez.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala