Velika promena u izboru srpskog kandidata za Oskara: Kako do Holivuda

© AP Photo / Chris PizzelloStatue Oskara
Statue Oskara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar od ove godine organizuje Filmski centar Srbije umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN), koja je za to bila zadužena prethodnih decenija, a na konkurs je do sada stiglo sedam filmova.

Sedam filmova u konkurenciji

Na konkurs FCS-a, koji je završen 16. novembra u ponoć, prijavljeni su filmovi: „Otac” Srdana Golubovića, „Ime naroda” Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, „Pijavice” Dragana Marinkovića, „Realna priča” Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića.

„Kandidat za Oskara se u svim zemljama bira tako što Ministarstvo kulture odredi relevantnu instituciju. Kod mnogih udruženja je dugo postojala inicijativa da Filmski centar Srbije kao državna institucija preuzme taj izbor i prethodni ministar kulture je dostavio tu inicijativu imajući u vidu da FCS obezbeđuje sredstva za promociju srpskog kandidata i da je on bio uključen sve vreme u proces i kada je AFUN zvanično obavljao poslove vezane za taj izbor”, objasnila je za Sputnjik predsednica Upravnog odbora (UO) FCS Jelena Trivan.

Sva udruženja uključena u izbor

Umesto mnogočlane komisije AFUN-a o kandidatu za Oskara za najbolji strani film izjašnjavaće se sedmočlana komisija, koju će činiti: predstavnik UO FCS, četiri predstavnika različitih struka iz filmske industrije – članovi profesionalnih udruženja i dva ugledna i afirmisana umetnika i stručnjaka iz oblasti kinematografske i audio-vizuelne delatnosti, stoji u Uputstvu o izboru kandidata na nagradu Oskar.

„FCS može obezbediti da sva relevantna udruženja budu uključena u izbor i da više ne bude nesuglasica. Mi smo napravili pravilnik, po ovlašćenju Ministarstva kulture, da u izboru učestvuju sva relevantna udruženja u oblasti filma (reditelja, glumaca…) i sam AFUN. Predstavnik AFUN-a će konsultovati članove Akademije i zalagati se za njihov predlog unutar komisije. Mislim da je na ovaj način uključeno mnogo više činilaca”, rekla je Jelena Trivan.

„Dara iz Jasenovca” bila u distribuciji, čeka se premijera

Prema pravilniku, kandidat za Oskara mora biti u distribuciji najmanje sedam dana u kontinuitetu, a na pitanje da li film „Dara iz Jasenovca” ispunjava taj kriterijum, Trivan je rekla da producenti svih prijavljenih filmova moraju da podnesu dokaze o ispunjenosti uslova. U suprotnom film će biti diskvalifikovan.

„Postoji stručna komisija koja utvrđuje da li je film imao distribuciju na osnovu priloženih dokaza. Koliko sam ja razumela, 'Dara iz Jasenovca' je imala distribuciju i čeka se premijera u Beogradu. To je na izvestan način državni projekat i dogovaramo kada bi najbolje bilo da bude premijera”, pojasnila je Trivan.

Članovi Komisije, čija imena se ne objavljuju da ne bi bio vršen pritisak na njih, narednih dana će gledati prijavljene filmove, a rok za prijavu srpskog kandidata za Oskara Američkoj filmskoj akademiji je 1. decembar.

FCS podržao filmove Zečevića, Komljena, Tagića…

Filmski centar Srbije objavio je rezultate četiri konkursa: za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova, dugometražnih dokumentarnih filmova, dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu i kratkometražnih igranih filmova.

Komisija u kojoj su bili Darko Bajić (predsednik), Srdan Golubović, Biljana Srbljanović, Svetozar Cvetković i Vladimir Vasiljević odabrala je pet dugometražnih igranih ostvarenja: „Marko Kraljević” reditelja Dejana Zečevića kome je namenjeno 32 miliona dinara, „Jugo Florida” u režiji Vladimira Tagića ( 28 miliona dinara), „Linije želje” Daneta Komljena (25 miliona dinara), „Rupa u ogradi” Zorana Amara (18 miliona dinara) i „Saučesnici” Marka Novakovića (17 miliona dinara).

Među odbijenim filmovima su „Munje opet” u režiji glumca Nikole Đurička, „Amater” u režiji Gorana Markovića i produkciji Tihomira Stanića, „Šećer” Slobodana Šijana, „Škartovi” i „Bilo jednom na istoku” Srđana Dragojevića, tri filma Stojana Stojčića („Aleksandar: Šekspira može da igra samo MI6”, „Ćirilica je ljubav” i „Poslednji manastir”), „Ekskurzija” Miroslava Terzića, „Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, „Pored tebe” Stevana Filipovića, „Ravnoteža” u režiji Nikite Milivojevića, „Trpele” Slobodana Skerlića i drugi.

Novac za sedam dokumentarnih ostvarenja

Komisija Filmskog centra Srbije u sastavu Miodrag Medigović (predsednik), Marta Popivoda, Branislav Milošević, Stefan Ivančić i Stefan Malešević, odlučila je da od 29 prijavljenih podrži sedam dugometražnih dokumentarnih filmova.

Među odabranim projektima su: „Portret umetnika u potrazi” Maše Nešković (6 miliona dinara), „U kapsuli – Vlatko Gilić” Danila Lazovića (4,5 miliona dinara), „Razoreni Jasenovac – saga o revizionizmu” reditelja Vladimira Paskaljevića (4 miliona dinara), „Prazan, ništavan” Svetislava Dragomirovića (3,8 miliona), „Zimu jednog proleća” Milana Nikodijevića (2,5 miliona dinara), „Nisam ti rekao” Vojina Ivkova ( 1,9 miliona dinara), „Godina, zemlja, 4 čoveka” Borisa Kovača (100.000 dinara).

Među odbijenim filmovima su „Ja sam Šaban” Željka Mirkovića o Šabanu Bajramoviću, „Sve je to folk end rol” Milorada Milinkovića, „Ljuba” Aleksandra Čubrovića o slikaru Ljubi Popoviću, „Srpski Amiši” Vladimira Perovića.
Tri kratkometražna filma

Miloš Radović (predsednik), Melina Koljević, Vladimir Tagić, Dušan Zorić i Milan Knežević odabrali su tri kratkometražna igrana filma i preporučili UO FCS da ih podrži.

Od 21 projekta, sa po dva miliona biće podržani: „Kad svane“ Stefana Ivančića, „Život posle smrti“ Ognjena Petkovića i „Ljubav“ Katarine Mutić.

Film Darka Lungulova „1970” je jedini odabran na konkursu Filmskog centra Srbije, u kategoriji „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu“, o čemu je odluku donela Komisija u sastavu: Jovana Karaulić (predsednica), Marija Bereta, Nataša Drakulić, Bojana Maljević i Slaven Došlo.

Na konkurs je prijavljeno ukupno sedam projekata, a Lungulov je dobio za svoj film 30 miliona dinara.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala