Vašington dodeljuje Kijevu četiri miliona dolara za „obuzdavanje agresije“ u Azovskom moru

© Sputnik / A. Molčalin / Uđi u bazu fotografijaMorska luka Berdjansk u Azovskom moru
Morska luka Berdjansk u Azovskom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države izdvojile su četiri miliona dolara za ukrajinsku pomorsku stražu u Mariupolju i Berdjansku, saopštila je pres-služba američke ambasade u Kijevu i dodala da je pomoć usmerena na „obuzdavanje agresije“ u Azovskom moru.
„SAD su putem programa za izvoznu kontrolu i bezbednost granica saopštile o pomoći od četiri miliona dolara pomorskoj straži Ukrajine u Mariupolju i Berdjansku“, saopšteno je na Tviter nalogu ambasade.

​Diplomatski resor je precizirao će nova oprema pomoći pomorskoj straži da „danonoćno obuzdava i reaguje na agresiju u Azovskom moru“.

Ambasada nije precizirala o kakvoj je opremi reč, ali su na fotografijama koje stoje uz saopštenje diplomatskog resora na Tviteru prikazana dva čamca, od kojih je jedan gumeni.

Američki Senat - Sputnik Srbija
Amerika namerava da izdvaja 300 miliona dolara godišnje za Ukrajinu

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u oktobru saopštio o planovima širenja vojne saradnje sa Velikom Britanijom, Turskom i Amerikom.

On je dodao da će Ukrajina proizvoditi dronove i motore sa Turskom, kao i sisteme protivvazduhoplovne odbrane. Predsednik je takođe najavio obnovu vojne tehnike i rekao da Ukrajina počinje da gradi dve vojno-pomorske baze za zaštitu Crnomorskog regiona. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi to moglo negativno da se odrazi na stabilnost na toj teritoriji. Što se tiče vojne saradnje sa Britanijom, 7. oktobra je objavljeno da će London pružiti Kijevu desetogodišnji zajam, od kojeg bi deo trebalo da ide na izgradnju raketnih čamaca za ukrajinsku ratnu mornaricu u britanskim fabrikama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala