Varhelji najavio: Krivokapić prvo dolazi u Brisel

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da će prva zvanična poseta budućeg crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića biti verovatno Briselu, što će, kako je naveo, biti pozitivan signal za sve članice EU.

Varhelji je, odgovarajući na pitanja članova Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao da nova vlast u Podgorici nije promenila stavove koji se odnose na međunarodne obaveze Crne Gore, pre svega EU i NATO.

„Razgovarao sam sa Krivokapićem tokom moje posete Podgorici i on me je uverio u posvećenost evropskom putu i NATO-u i nema promena njegovog mišljenja u vezi sa ovim obavezama države“, kazao je Varhelji, obaveštavajući članove odbora o situaciji u Crnoj Gori posle izbora.

On je podsetio da će novu ekspertsku vladu Crne Gore činiti 12 ministara, većinom mladih profesionalaca sa ograničenim političkim iskustvom.

​Naveo je i da će prvi zadatak nove vlade, koja bi trebalo da bude izabrana 2. decembra, biti produbljivanje i ubrzavanje reformi u okviru oblasti vladavine prava, a drugi prevazilaženje socio-ekonomske krize izazvane virusom korona.

Članovi odbora su izrazili zabrinutost što manjinske partije neće učestvovati u vladi, prenele su „Vijesti“.

Varhelji im je tim povodom rekao da će EU pratiti situaciju jer su manjine veoma važne za stabilnost države, ali i napomenuo da EU ne može to da određuje.

Govoreći o slobodi veroispovesti, Varhelji je istakao da sve zainteresovane strane treba da sednu i reše to pitanje kako bi ono, kako je kazao, izgubilo svoju kontroverznu prirodu.

On je ocenio i da su tenzije između Crne Gore i Srbije oslabile nakon izbora i dodao da očekuje da će i dalje slabiti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala