Urednica RT-a: Smešne kazne za cenzuru protiv ruskih medija

© Foto : Press-služba prezidenta Respubliki Belarusь / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan izjavila je da su novčane kazne u zakonu o sankcijama za cenzuru ruskih medija smešne.
„Rusija će konačno kazniti razne gugle zbog cenzure Rusa. Istina, kazne su smešne – najviše tri miliona rubalja (oko 33 hiljade evra). Za uslovni (i bezuslovni) gugl to nije ništa. Ali hvala i na tome, naravno“, napisala je Simonjanova na svom kanalu na Telegramu.

Novinarka je istovremeno odobrila mere poput usporavanja i blokiranja saobraćaja.

„To je cela stvar. Kartaginu treba uništiti. A domaćim platformama želim da učine da nam ne nedostaje“, dodala je ona.

U četvrtak je u Državnoj dumi podnet dokument o ograničenjima rada stranih internet resursa zbog cenzure protiv Rusa i ruskih medija. Ovo može uticati na Tviter, Fejsbuk, Jutjub i druge.

Inicijatori su predložili da se proširi Zakon o merama uticaja na lica umešana u kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Ruske Federacije na vlasnike stranih sajtova.

Prekršiteljime preti blokada, usporavanje saobraćaja i administrativne kazne u rasponu od nekoliko hiljada do tri miliona rubalja. Mere će moći da se kombinuju.

Ranije je Federalna služba za komunikacije (Roskomnadzor) uputila pismo kompaniji „Gugl“ tražeći da se ukinu ograničenja sa Jutjub-kanala „Solovjov lajv“, čiji video snimci od oktobra više nisu uvršteni u odeljak „U trendu“. Nadzorni organ smatrao je ovu situaciju pokušajem „ograničavanja distribucije materijala popularnog ruskog autora“.  

Roskomnadzor je ranije pozvao Fejsbuk, Tviter i Gugl da prekinu cenzuru. Prema navodima agencije, ovi resursi sada ograničavaju pristup materijalima oko 20 ruskih medija, uključujući RIA Novosti, RT, Sputnjik i televiziju „Rusija 1“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala