Srpska neće NATO: Dodik odbio da se pakt pominje u deklaraciji povodom 25 godina Dejtona

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je zajednička izjava članova Predsedništva povodom obeležavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma plod konsenzusa u koji je ugrađeno ono što jeste Dejton – poštovanje Ustava i činjenice da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da su druga dva člana Predsedništva BiH insistirala da u zajedničkoj izjavi bude navedena opredeljenost za „evroatlantske“ integracije, ali da on to nije prihvatio i da je insistirao isključivo na evropskim integracijama.

„Kako oni to nisu hteli, u izjavi nema tog dela za opredeljenost za evropske integracije“, objasnio je Dodik za RTRS.

Dodik će sutra preuzeti mesto predsedavajućeg Predsedništva BiH, a prema ranijim najavama, BiH bi mogao posetiti visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Dodik je rekao i da je odbio učešće u ceremoniji polaganja venaca koje je predlagao bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

„Nisam razumeo šta znači komemoracija u dane Dejtonskog sporazuma. Šta to znači, da neko misli da je Dejtonski sporazum mrtav, pa ga treba na taj način obeležiti? Dakle, neće doći do takve ceremonije. Ako dođe Borelj, sastanak će biti održan u Predsedništvu“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala