Ruski „Bogovi rata“ proslavljaju svoj praznik /video/

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruskih artiljeraca
Vojne vežbe ruskih artiljeraca - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Bogovi rata“ danas slave svoj profesionalni praznik, 76. godina od osnivanja Ruskih raketnih snaga i artiljerije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je veteranima i vojnicima godišnjicu. Naglasio je da su u svako doba vojnici na topovima i bombarderima, artiljerci i raketne jedinice časno izvršavale svoju dužnost.
Prema rečima ministra odbrane, vojnici svih rodova pokazuju profesionalnost i besprekornu borbenu spremnost, uspešno vladaju novim vrstama naoružanja i vojne opreme.

Na poligonu Luga održana je posebna taktička vežba ispaljivanja iz svih vrsta vojne opreme artiljerije. Položaje su zauzeli pitomci i studenti Mihailovske vojne artiljerijske akademije. Svako od njih je obučen za korišćenje bilo kog oružja.

Student četvrte godine Roman Lizunov je ovog puta utovarivao granate teške po 46 kilograma, ali ako je potrebno, on može izvršiti zadatke i na mestu komandanta.

„Život pešadije i tenkista zavisi od nas. Nije ni čudo što izreka kaže: 'Artiljerijski znoj štedi krv pešadije'. Nigde bez nas“, rekao je Lizunov.

U obuci je učestvovalo više od 700 vojnika i 100 jedinica opreme. Zatim je nastupio trenutak svojevrsnog „krešenda“ ili „vatrenog prepada“, kada haubice i raketni bacači moraju istovremeno da se obruše na neprijatelja.

Raketni sistem sa više lansiranja oslobodio je čitav tovar municije za samo 30 sekundi. Zatim je nastupio udar taktičko-raketnih sistema „Točka-U“ i „Iskander“.

Raketa kompleksa „Točka-U“ leti brzinom od jednog kilometra u sekundi, dok raketa kompleksa „Iskander“ leti šest puta brže od brzine zvuka. Ciljevi su postavljeni na udaljenost od preko 60 kilometara i mete su pogođene fenomenalnom preciznošću.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala