Rusija: Zajedničke švedsko-američke vojne vežbe ne jačaju stabilnost Severne Evrope

CC BY-SA 2.0 / Christian Valverde /Flickr / Zajedničke vojne vežbe snaga NATO-a, uključujući Island, Švedsku i Finsku, u vodama Severnog Atlantika i Baltičkog mora
Zajedničke vojne vežbe snaga NATO-a, uključujući Island, Švedsku i Finsku, u vodama Severnog Atlantika i Baltičkog mora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Održavanje zajedničkih švedsko-američkih vojnih manevara u Švedskoj za vežbanje ofanzivnih operacija neće dovesti do jačanja stabilnosti u Severnoj Evropi, smatra Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Zabeležili smo nedavne podatke procene švedskog ministra odbrane Petera Hultkvista o koristi pojačavanja zajedničkih vežbi švedske vojske sa jedinicama država-članica NATO-a, a posebno Sjedinjenih Američkih Država u Švedskoj u smislu povećanja borbene gotovosti oružanih snaga zemlje i jačanja regionalne bezbednosti“, navodi se u komentaru ruske diplomatske službe.

Rusko Ministarstvo takođe je „skrenulo posebnu pažnju na činjenicu da ne dele svi u Švedskoj isti entuzijazam vojnog rukovodstva zemlje“.

„Tako su 15. novembra u listu ‘Dagens nijheter’ autoritativne švedske diplomate Sven Hirdman (bivši ambasador u Rusiji) i Pjer Šori (ranije prvi zamenik ministra i stalni predstavnik u UN) naglasile da takve redovne vežbe sa trupama alijanse pokreću sve više pitanja o statusu zemlje kao nesvrstane, a takođe su očigledno kontraproduktivne sa stanovišta jačanja bezbednosti u Severnoj Evropi. Naglašava se da je tokom vežbi švedska vojska usavršavala prijem strane pomoći u slučaju spoljnog napada, a takođe je razrađivala i zajedničke ofanzivne operacije“, navodi se u komentaru.

Ministarstvo je izrazilo uverenost da „učešće Švedske u zajedničkim ofanzivnim vežbama sa američkim specijalnim snagama neće dovesti do jačanja stabilnosti u Severnoj Evropi. S tim u vezi, još jednom ističemo spremnost Rusije da sa Švedskom i drugim partnerima vodi direktnu diskusiju o stvarnim bezbednosnim izazovima u bilo kom formatu dijaloga“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova.

Početkom novembra su u Švedskoj održane dvonedeljene švedsko-američke vojne vežbe u kojima su, između ostalog, učestvovale specijalne snage američkog vazduhoplovstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala