Rusija će kažnjavati Gugl zbog cenzurisanja Sputnjika, RT i ostalih ruskih medija

© AP Photo / Ng Han GuanPredstavništvo Gugla u Šangaju
Predstavništvo Gugla u Šangaju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa poslanika Državne dume predložila je zakon o kontrasankcijama protiv stranih internet platformi koje cenzurišu Ruse i ruske medije.
Sankcije prete internet resursima koji cenzurišu državljane Rusije i ruske medije na osnovu nacionalnosti, profesije i veroispovesti ili koji ograničavaju pristup informacijama od društvenog značaja na teritoriji Rusije, navodi se u dokumentu.

Nacrt zakona uvodi status „vlasnika informativnog resursa, umešanog u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Rusije“. Generalni tužilac, u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, takav status može dodeliti vlasniku informativnog resursa koji, između ostalog, dopušta diskriminaciju sadržaja ruskih medija. Takva odluka može biti doneta i ukoliko je na internet platformi ograničen pristup informacijama od društvenog značaja „na osnovu jezika, nacionalnosti ili u vezi sa uvođenjem sankcija protiv Rusije i njenih državljana".

U skladu sa zakonom, stranim internet resursima koji cenzurišu ruske medije preti blokiranje, usporavanje internet saobraćaja i administrativne kazne od nekoliko hiljada do tri miliona rubalja.

Ranije je objavljeno da je „Roskomnadzor“ uputio pismo kompaniji „Gugl“ sa zahtevom da ukinu ograničenja koja su uveli protiv jutjub kanala „Solovjov lajv“, čiji se video-snimci od oktobra ne pojavljuju na kartici „U trendu“. Ruski nadzorni organ je situaciju okarakterisao kao „pokušaj ograničavanja širenja sadržaja popularnog ruskog autora“.

Ranije je „Roskomnadzor“ uputio zahteve kompanijama „Fejsbuk“, „Tviter“ i „Gugl“ sa zahtevom da ukinu cenzuru. Kako se navodi, trenutne te platforme ograničavaju pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, među kojima su RIA „Novosti“, RT, Sputnjik i „Rusija 1“.

Pored toga, „Jutjub“ je ranije blokirao naloge kanala „Carigrad“, informativnih agencija „Ana njuz“ i „Njuz front“, a takođe je obrisao nalog jednog od glavnih krimskih TV kanala „Krim 24“. „Gugl“ je takođe na teritoriji Rusije ograničio distribuciju filma Aleksandra Rogatkina „Beslan“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala