Proizvođači ruske vakcine „Sputnjik V“ podneli SZO zahtev za sertifikaciju

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINISedište Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi
Sedište Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvođači ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ podneli su Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi zahtev za sertifikaciju vakcine, saopštila je predstavnica organizacije u Rusiji Melita Vujnović.

„SZO se još nije oglasila, nije se izjasnila ni za jednu vakcinu, jer vakcine prolaze sistem ocenjivanja. To je u stvari uslovna sertifikacija koja se vrši u slučaju pandemije. Sve vakcine treba da prođu uslovnu sertifikaciju, pre svega u svojoj zemlji, što je u Rusiji urađeno. Sada znamo da je podnet zahtev za sertifikaciju vakcine 'Sputnjik V' u sedište SZO u Ženevi“, izjavila je predstavnica organizacije u Rusiji za radio-stanicu „Eho Moskve“.

Vujnovićeva nije isključila mogućnost da će se vakcinisati ruskom vakcinom protiv korone, ukoliko se u vreme kada bude neophodna vakcinacija bude nalazila u Rusiji.

„Vakcinisaću se vakcinom koja bude dostupna u zemlji u kojoj budem u tom momentu. Ako budem u Rusiji, onda ću se ovde vakcinisati. Ako budem kod kuće, u Srbiji, vakcinisaću se vakcinom koju tamo budu imali“, rekla je Vujnovićeva.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala