Poljska: Ponašanje zapadnih država vodi ka raspadu EU

© AP Photo / Johanna GeronSamit lidera EU u Briselu
Samit lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponašanje zapadnih država vodi ka raspadu Evropske Unije, saopštio je šef kabineta premijera Poljske Mihail Dvornik „Poljskom radiju“.
„Mi se stvarno borimo, ne samo za poštovanje pravila i partnerskih odnosa, već se u perspektivi borimo da se EU ne nađe pod znakom pitanja. Jer takve akcije koje neke zemlje predlažu, na žalost i neki naši susedi na Zapadu, dovešće pre ili kasnije do raspada EU“, rekao je Dvorčik.

„EU je formirana pre mnogo godina kao savez država koji su međusobno bili partneri, koji su trebali da funkcionišu i funkcionisali su mnogo godina po poštenim pravilima. Danas, deo država to pokušava da promeni, pokušavajući da nametnu svoju volju, kršeći pravila“, dodao je on.

„Danas se to tiče Poljske i Mađarske, ali dugoročno možemo reći da je ovo način delovanja koji može da ugrozi čitavu Evropsku uniju“, zaključio je on.

Ranije je Mađarska saopštila da će staviti veto na budžet EU za 2021-2027. godinu, kao i na dodatni fond koji je predviđen za prevazilaženje posledica epidemije virusa korona. Istu nameru je saopštila i Poljska. Akcije Mađarske su našle podršku i u Sloveniji. To je povezano s tim da se u budžetu EU uvodi mehanizam koji povezuje izdvajanje sredstava EU sa poštovanjem ljudskih prava u određenim državama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala