Novo istraživanje o efikasnosti zaštitnih maski: Očekivali smo više

CC0 / piksabej / Maska
Maska - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Studija o zaštitnim maskama vodeće danske bolnice pokazala je da nije uočena nikakva značajna zaštita od prenosa virusa korona, ali su lekari priznali da rezultati nisu pouzdani zbog niza faktora.

Istraživanje sprovedeno u Danskoj otkrilo je da maske za lice onom ko ih nosi ne pružaju izraženu zaštitu od infekcije koronom.

Studija je obuhvatila više od 6.000 Danaca, a bolnica Rigshospitalet sa sedištem u Kopenhagenu, koja je objavila istraživanje, nije uočila značajnu zaštitu od prenosa korona virusa.

Istraživači su očekivali da će rizik od prenosa virusa biti smanjen za polovinu u slučajevima kada su ispitanici nosili maske, ali bili su iznenađeni kada su videli daleko skromniju stopu zaštite - do 20 odsto.

Studija je upoređivala koliko je dobro zaštićena grupa onih koji nose maske za lice u odnosu na grupu koja ih nije koristila. U grupi koja nije nosila masku, 2,1 odsto učesnika je na kraju zaraženo novim korona virusom, dok je koronom bilo zaraženo 1,8 odsto onih koji su nosili zaštitne maske. Smatra se da margina nije dovoljno značajna da bi se sa sigurnošću izveo zaključak o zaštitnim prednostima upotrebe maski za lice.

„Studija time ne potvrđuje očekivano umanjenje rizika za 50 odsto od infekcije kod onih koji nose maske za lice, ali rezultati bi mogli da sugerišu umereni nivo zaštite od 15 do 20 odsto“, navodi se u saopštenju za medije.

Istovremeno, istraživači su naglasili da postoje ograničenja u izvedenim zaključcima iz rezultata studije.

Prvo, važno je napomenuti da se studija bavila isključivo zaštitnim efektima maski za one koji je nose, a ne sposobnošću da zaštiti druge.

Drugo, istraživanje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine, kada upotreba maski za lice nije bila široko rasprostranjena u Danskoj. Procenjeno je da je u to vreme samo pet odsto danske populacije redovno nosilo maske. Takođe, u tom periodu Danska je bila „zaključana“, a mnoga preduzeća i javne institucije nisu radile.

Treće, studija nije ispitivala efekte maski za lice u situacijama kada nije moguće održati socijalno distanciranje.

Kao takva, studija se ne može koristiti za donošenje zaključaka o opštim koristima upotrebe maski za lice kao efikasne preventivne mere protiv infekcije koronom, priznali su istraživači.

Nošenje zaštitnih maski je tek od sredine avgusta postalo obavezno u javnom prevozu u Danskoj. Krajem oktobra proširen je spisak mesta na kojima je obavezno nošenje maski uvođenjem nove serije mera sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Do sada je Danska zabeležila blizu 66.000 slučajeva bolesti, sa 770 smrtnih slučajeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala