Miloš Biković: „Tikve“ igramo za ceo svet, od Vladivostoka do Los Anđelesa

© Foto : Dragana UdovičićMiloš Biković kao Ljuba Vrapče
Miloš Biković kao Ljuba Vrapče - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dešavalo se da ljudi iz Rusije promene dva leta da bi došli u Beograd i gledali predstavu „Kad su cvetale tikve“. To je jedna od onih predstava uz koju sam se glumački formirao i uz koju još uvek rastem, kaže za Sputnjik glumac Miloš Biković.

Predstava „Kada su cvetale tikve“, prema istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića na repertoaru je Beogradskog dramskog pozorišta od 2014. godine i dalje se igra „na kartu više“. Direktan onlajn prenos njenog izvođenja zakazan je za 24. decembar u 18 sati, kada će publika širom sveta biti u prilici da odgleda kultno delo sa Bikovićem u glavnoj ulozi.

Od Vladivostoka do Los Anđelesa

Beogradsko dramsko pozorište, u saradnji sa Bokserskim savezom Srbije, Ruskom bokserskom federacijom i Bikovićevim „Arhangel studijom“, prenosiće predstavu direktno sa Velike scene „Olivera i Rade Marković“, kao svojevrsnu najavu Svetskog prvenstva u boksu, koje će biti održano sledeće godine u Beogradu.

„Publika od Vladivostoka do Los Anđelesa će imati priliku da pogleda predstavu ’Kad su cvetale tikve‘. Imamo uspešnu predstavu i sada ćemo, zahvaljujući saradnji sa Ruskom bokserskom federacijom, omogućiti publici i u Rusiji i u čitavom svetu da je pogleda. Biće titlovana na ruski i engleski“, najavljuje Biković koji igra glavnu ulogu, boksera Ljubu Sretenovića Vrapčeta.

Glumački sam rastao i rastem uz „Tikve“

Za Bikovića je „Kad su cvetale tikve“ predstava uz koju se i dalje razvija kao glumac.

„Kažu da se posle sedam godina sve ćelije u organizmu promene, da je to jedan ciklus. Evo, posle sedam godina sigurno ne postoji nijedna ćelija u mom organizmu koja nije učestvovala u ovoj predstavi. To je sigurno jedna od predstava uz koje sam glumački rastao i još uvek rastem“, naglasio je Miloš Biković u razgovoru za Sputnjik.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMiloš Biković
Miloš Biković: „Tikve“ igramo za ceo svet, od Vladivostoka do Los Anđelesa - Sputnik Srbija
Miloš Biković

Igrajući „Tikve“, koje su prema rečima predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina, lična karta boksa u Srbiji, Biković je, kaže, podjednako otkrivao svoj lik, ali i delo Dragoslava Mihailovića.

„Otkrivao sam Ljubinu mračnu stranu, njegov agresivni poriv, destruktivnost, gordost, beskompromisnost koja ga je odvela u tragediju. Otkrivao sam i koliko je delo Dragoslava Mihailovića izrazito feminističko i pozitivno nastrojeno prema ženskom principu, koji je danas veoma ugrožen. Ne samo što muškarci nisu naučili da ga primenjuju, nego ga i žene napuštaju. Ta rečenica koju na kraju izgovara: ’Ti si u pravu, mama. Ja sam za sve kriv‘, pokazuje mogućnost introspekcije i prihvatanja odgovornosti. Iako ovaj komad nema nijednu reč o tome, on je ipak feministički i hrišćanski“, istakao je Biković.

To, smatra popularni glumac, knjigu „Kad su cvetale tikve“ čini univerzalnom i aktuelnom i danas.

„To mirenje naizgled nepomirljivih principa i sistema vrednosti čini jedno delo umetničkim“, naglašava Biković.

On primećuje i izvesne sličnosti između Ljube Vrapčeta i Petra Maraša, junaka koga igra u filmu i seriji „Južni vetar“.

„U velikoj sam se meri gradeći lik Petra Maraša oslanjao na iskustvo koje sam stekao u radu na ulozi Ljube Vrapčeta.“

​Što su više deca i mladi u sali, manje su na ulici

Značaj predstave i njenog direktnog prenosa onlajn Biković vidi i u promociji boksa, njegovom vraćanju na mesto koje je nekada imao i koje mu pripada.

Boks je plemenit sport. Uči vas ne samo kako da budete brzi, spretni i jaki, već i kako da svoje agresivne i negativne porive kanališete. Mislim da što su više deca i mladi u sali, manje su na ulici. Boks nasilje i agresivnost pretvara u plemenito sportsko ponašanje i gradi prave vrednosti, koje omogućavaju mladima da odrastu u zrele i dobre ljude. Boks bi mogao da ima više uticaja na mlade nego što je to slučaj danas“, objašnjava Biković i otkriva da za nekoliko dana putuje u Moskvu zbog novog projekta.

„Ne mogu još ništa da kažem. Što se tiče drugih projekata, radimo kratke animirane sadržaje, pripremam seriju u Rusiji, dva-tri projekta u Srbiji, nastavljamo snimanje filma ’Budi bog sa nama‘ u režiji Slobodana Šijana... Imam dosta planova.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala