Kremlj podržao sankcije protiv stranih internet platformi zbog cenzure

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrt zakona o blokiranju stranih internet platformi zbog diskriminacije ruskih medija je neophodan, ali ga treba pažljivo razraditi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Definitivno postoji diskriminacija ruskih korisnika tih internet službi. Bili smo svedoci takvih akcija kojima se narušava interes korisnika iz Rusije. Videli smo ih poslednjih nedelja, meseci. Naravno, tome se treba suprotstaviti“, rekao je Peskov.

Peskov je dodao da globalni internet giganti imaju problema i sa drugim korisnicima, ne samo sa ruskim.

„Ti giganti imaju problema i sa svojim korisnicima. Oni ne diskriminišu samo naše medije i naše korisnike. Oni diskriminišu i svoje korisnike, to jest, taj problem je šire prirode. Ali u ovom slučaju neka se oni sami sa svojima bave, a nama je najvažnije da zaštitimo naše od takve diskriminacije“, zaključio je portparol Kremlja.

Ranije je saopšteno da je grupa poslanika Državne dume predložila zakon o kontrasankcijama protiv stranih internet platformi koje cenzurišu Ruse i ruske medije. U skladu sa zakonom, stranim internet resursima koji cenzurišu ruske medije pretiće blokiranje, usporavanje internet saobraćaja i administrativne kazne od nekoliko hiljada do tri miliona rubalja.

Ranije je ruska služba „Roskomnadzor“ uputila zahteve kompanijama „Fejsbuk“, „Tviter“ i „Gugl“ da ukinu cenzuru. Kako se navodi, trenutne te platforme ograničavaju pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, među kojima su RIA „Novosti“, RT, Sputnjik i „Rusija 1“.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala